Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει και τα προσεχή χρόνια για την Cosmos Business Systems o Δημήτρης Δάφνης, πρόεδρος ενός τεχνολογικού ομίλου, στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, εκ των ισχυρών «παικτών» της αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 2024 μάλιστα η εταιρεία συμπλήρωσε 36 έτη λειτουργίας, ενώ ο ίδιος προ μηνών είχε εξαγοράσει αθροιστικό ποσοστό 34% μετοχών της CBS από τους προηγούμενους κατόχους τους, Vodafone και Info Quest.
Μετά την διαφαινόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών της Cosmos Group (Cosmos Business Systems AEBE, Cosmos Consulting AEBE, CBS IT Systems Cyprus LTD, CBS.LAN AEBE) σε 75 εκατ. ευρώ το 2024, από 66 εκατ. ευρώ το 2023, ο πήχης ανεβαίνει υψηλότερα, αν και δεν λείπουν οι προκλήσεις.
«Η βασική μας στρατηγική είναι η ισόρροπη ανάπτυξη με κερδοφορία και να είμαστε “εντός της αγοράς” του μέλλοντος. Το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την υλοποίηση των έργων μακράς πνοής του Δημοσίου με το RRF, δίνει την μοναδική δυνατότητα να δημιουργηθούν “εθνικοί πρωταθλητές” , Ελληνικές Επιχειρήσεις που δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα οδηγούν την χώρα στις επόμενες δύο δεκαετίες τεχνολογικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η Cosmos σκοπεύει να είναι παρούσα και πρωταγωνίστρια», ήταν η δήλωση του κ.Δάφνη που έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας.
Στα σχέδια της Cosmos συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τις συνεργασίες ή τις εξαγορές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει.
Από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής Αγοράς, στους τομείς Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίων και Δικτύων, Ασφάλειας Δεδομένων, Λογισμικού, Εξειδικευμένων Υπηρεσιών, Εκτυπωτικών λύσεων & Ψηφιοποίησης, καθώς και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο όμιλος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε επενδυτικά προγράμματα, όπως και στην υλοποίηση μεγάλων έργων ICT, αλλά και την ίδρυση της νέας εταιρείας Novelcosmos AE, με έδρα στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Novelcore.
Οι μελλοντικές επενδύσεις της CBS συσχετίζονται με τα νέα έργα σε Ελλάδα και Κύπρο, την επέκταση νέων στρατηγικών συνεργασιών στους τομείς Security & Data Centers, την ανάπτυξη λογισμικού για το δημόσιο και εφαρμογών Artificial Intelligence – με έμφαση στην διαχείριση μεγάλου όγκου κειμένων στα Ελληνικά, και την γενικότερη στρατηγική για την περίοδο 2025 -2030.
Ειδκότερα, επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής, σε εξειδικευμένο software, professional managed services, Cyber Security και Τεχνητή Νοημοσύνη.
Για τις πωλήσεις του ομίλου υπάρχουν προσδοκίες για την αύξηση τους σε 93 εκατ. ευρώ το 2025 (EBITDA 6,8 εκατ. ευρώ), από 75 εκατ. ευρώ το 2024 (EBITDA 5,55 εκατ. ευρώ) και 105 εκατ. ευρώ το 2027 (EBITDA 8 εκατ. ευρώ), με φιλόδοξο στόχο τα 115 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της Cosmos, διαθέτει τη βούληση και τη δυνατότητα να διεκδικήσει έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και 200 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα την 5ετία, 2025-2030 σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει το 59% των 2.268 διαγωνισμών στους οποίους έχει λάβει μέρος, έχασε το 26%, το 8% παραμένει ενεργό, σε αναμονή βρίσκεται για το 4% και έχουν υποβληθεί φάκελοι για άλλο ένα 3%.
Ο κ.Δάφνης χαρακτήρισε «κομβικό χρονικό σημείο» το 2027 για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ως προς την γεωγραφική ανάπτυξη της Cosmos σχολίασε ότι στην Κύπρο γίνονται ενδιαφέρουσες κινήσεις, φέρνοντας παράδειγμα τη σύμβαση με την CYTA.
Αποκάλυψε ότι ο όμιλος του οποίου ηγείται ετοιμάζει τη δημιουργία εταιρείας holding και είπε, επίσης, ότι τα διαδοχικά ρεκόρ μεγεθών αποτελούν υποθήκη για την επόμενη μέρα της Cosmos, με «νέο όπλο στη φαρέτρα της την ΑΙ».
Μίλησε για νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην πενταετία, συμπεριλαμβανομένων και των κτιριακών υποδομών και εξήγησε «δεν είμαι φαν των εξαγορών, αλλά των συνεργασιών».
Ο όμιλος εξετάζει την μελλοντική εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την προϋπόθεση να διαμορφωθεί η αποτίμησή του στο κατάλληλο επίπεδο, και δεν απέκλεισε την πιθανή χρηματοδότηση από κάποιο fund. «Κοιτάμε τις αγορές του εξωτερικού, γιατί η ελληνική είναι μικρή», τόνισε. Έθεσε το θέμα των προβλέψεων για τη συντήρηση των ψηφιακών έργων στην Ελλάδα, με budget που θα μπορούσε να κυμαίνεται από 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ ετησίως και ένιωσε δικαιωμένος για τις προφυγές που έχει καταθέσει η Cosmos με δεδομένο ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό αποδεικνύεται πως «καλώς έπραξε».
Καθυστερήσεις και αμφιβολίες για έργα
Εκφράζονται ταυτόχρονα ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση 30-40 μεγάλων ή μικρότερου μεγέθους έργων ICT στην Ελλάδα, από την πλευρά της Cosmos, την ώρα που υφίσταται η γενικότερη παραδοχή ότι σημειώνονται καθυστερήσεις σε αναθέσεις, υλοποίηση, πληρωμές και επιπλέον υπογραμμίζεται η πιθανότητα ασάφειας στο καθεστώς που θα διέπει τον κλάδο μετά από το 2027.
Στα συμπεράσματα για την εξέλιξή τους και το εάν μπορεί το δημόσιο να τα «τρέξει», διατυπώνονται εκ μέρους της εταιρείας απόψεις που αφορούν την ανισοκατανομή στις αναθέσεις, τις αμφιβολίες για την υλοποίηση κάποιων για τα οποία τα ορόσημα πλησιάζουν, τον αριθμό των επιχειρήσεων-αναδόχων και τη θέσπιση κριτηρίων και αναλόγως επισημαίνονται 3 «πρέπει»:
–Έργα προς προκήρυξη γνωστά από την αρχή (όχι την ημέρα προκήρυξης).
– Ύπαρξη κριτηρίων μέσω εθνικού μητρώου εργοληπτών & μελετητών.
-Δημιουργία παρατηρητηρίου που να δημοσιεύει την κατανομή ανά εξάμηνο.
Αντιστρόφως, δεν αποκλείεται να δοθεί η ευκαιρία ενός RRF II και ακόμα τονίζεται η προοπτική εσόδων από τα υπόλοιπα κεφάλαια των χρηματοδοτήσεων του RRF, του ΕΣΠΑ, και από άλλα προγράμματα, για smart cities κ.λπ.
Novelcosmos και ΑΙ
Στην Novelcosmos η Cosmos Business Systems συμμετέχει με μερίδιο 55%, έναντι 45% της η Novelcore. Τα ίδια κεφάλαια της νέας εταιρείας θα ανέλθουν σταδιακά σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές από τις υποδομές καλύπτονται από τις μητρικές εταιρείες. Μάλιστα, η Cosmos κατασκευάζει ήδη ένα Data Center για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη.
Η Novelcosmos προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs (Large Language Models), κατάλληλα για τη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων, την αναζήτηση και ταξινόμηση κειμένων, όπως και για τη σημασιολογική τους επεξεργασία και την δημιουργία νέων κειμένων βασισμένων σε υπάρχουσες πληροφορίες. Έγινε γνωστό δε, ότι το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία της.
Οι λύσεις της Novelcosmos απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, τμήματα διαχείρισης προσωπικού, τμήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, φορείς υγείας, το κτηματολόγιο, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία κ.ά.
Ο όμιλος Cosmos επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενσωμάτωση της οποίας στις λύσεις γίνεται μέσω της παροχής υπηρεσιών «as a service SAAS» με συνδρομητικά μοντέλα προσαρμοσμένα στον εκάστοτε πελάτη ή σε υβριδικές εγκαταστάσεις ή σε on premise εγκαταστάσεις, επιχειρήσεων η οργανισμών.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Σε βάθος 15ετίας, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Cosmos αυξήθηκαν από 17 εκατ. ευρώ το 2009, στις αρχές της μακράς οικονομικής κρίσης, σε 75 εκατ. ευρώ το 2024 και το προσωπικό του ομίλου παράλληλα από 95 εργαζόμενους το 2010, έφτασε στoυς 300 το 2024 (120 μηχανικοί, 70 developers, 80 sales & consultants).
Όσο για τις προοπτικές: οι εκτιμήσεις για το ICT στην Ευρώπη μιλούν για μια αγορά αξίας 1,1 τρισ. δολ. το 2024 και πάνω από 1,3 τρισ. δολ. ως το 2027, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,3%. Το αντίστοιχο budget του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα έως το 2030 υπολογίζεται σε 5,1 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ).
Το ανεκτέλεστο της CBS αγγίζει τα 155 εκατ. ευρώ και το 2024 οι συμμετοχές της αφορούν έργα συνολικής αξίας μεταξύ 336-430 εκατ. ευρώ.
Από το 2019 έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί έργα του τομέα της συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ και εκκρεμούν αυτά 1,5 δισ. για την τριετία 2024-26 σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι στόχοι για την περίοδο 2025-2030 έχουν ως σημείο αναφοράς μια ανάπτυξη 30%, με τον δημόσιο τομέα να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος (57%-60%) και τον ιδιωτικό να εμφανίζει αυξητική τάση (23%-30%).
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Αυλαία για τα αποτελέσματα – Τι θα πουν για DTC, μερίσματα, κέρδη, πιστωτική επέκταση
Χαμηλώνει ο πήχης των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβριο
Ηχηρό «κανόνι» στη Γερμανία: Πώς η deeptech Lilium «έκαψε» κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα