search icon

Τεχνολογία

ChatGPT: Κατά πόσο τα chatbots μπορούν να αλλάξουν τις θρησκείες

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει επηρεάσει ακόμη και τις θρησκευτικές κοινότητες

Θρησκευτικά chatbots έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκτός από τα chatbots που παρέχουν απαντήσεις σε θεολογικά ερωτήματα βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέγουν από το Διαδίκτυο, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η ταχεία υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT είναι θεαματική και έχει επηρεάσει ακόμη και τις θρησκευτικές κοινότητες.

«Γράψε ένα κήρυγμα περίπου 1.000 λέξεων που συσχετίζει την ενότητα Vayigash της Τορά με την οικειότητα και την ευαλωτότητα. Ανέφερε την επιστημονική μελέτη της Μπρενέ Μπράουν για την ευαλωτότητα».

Αυτή ήταν η προτροπή που έγραψε ο ραβίνος Τζόσουα Φράνκλιν στο ChatGPT, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποίησε για να εκφωνήσει ένα κήρυγμα στους πιστούς του Εβραϊκού Κέντρου του Χάμπτονς τον Δεκέμβριο του 2022.

Το κήρυγμα που έγραψε το chatbot αναφερόταν στον Ιωσήφ, τον γιο του Ιακώβ και προφήτη στις Αβρααμικές θρησκείες. Ανέφερε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο της Μπρενέ Μπράουν, ερευνήτριας που ειδικεύεται σε θέματα οικειότητας, και όρισε την ευαλωτότητα ως «την προθυμία να δίνουμε το παρών ακόμη και όταν δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στο αποτέλεσμα». Το να είμαστε ευάλωτοι μπορεί να σημαίνει ότι «είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε βαθύτερους, πιο ουσιαστικούς δεσμούς με τους γύρω μας», έγραψε το chatbot.

Δεν ήταν το καλύτερο κήρυγμα, σκέφτηκε ο Φράνκλιν, αλλά ήταν αξιοπρεπές. Και αυτό ήταν το νόημά του.
«Στην πραγματικότητα το περιεχόμενο ήταν ελάχιστο», δήλωσε στον Guardian ο Φράνκλιν. «Οι πιστοί νόμισαν ότι το κήρυγμα είχε γραφτεί από κάποιους άλλους διάσημους ραβίνους. Αλλά αν πρόκειται να κηρύξω για την ευαλωτότητα και την οικειότητα, θα ήθελα να μοιραστώ κάτι από τον εαυτό μου ως πρότυπο ευαλωτότητας. Και αυτό είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT δεν μπορούν να κάνουν», τόνισε ο ραβίνος.

Εκτός από τα chatbot που παρέχουν απαντήσεις σε θεολογικά ερωτήματα βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέγουν από το Διαδίκτυο, έχουν εμφανιστεί και πιο εξειδικευμένα θρησκευτικά chatbot. Ένα από αυτά, το HadithGPT, δίνει συμβουλές που βασίζονται σε ισλαμικά κείμενα. Ωστόσο, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου chatbot αποφάσισαν πρόσφατα να το κλείσουν και να συμβουλευτούν τους μελετητές για να βρουν μια καλύτερη χρήση για αυτή την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι καινούριο. Οι άνθρωποι έχουν από καιρό στραφεί στο Διαδίκτυο για απαντήσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα της θρησκείας.

«Σε ένα βαθμό, αυτό είναι απλώς μια άλλη επανάληψη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν ποια άποψη να υποστηρίξουν», δήλωσε ο Τζιχάντ Τουρκ, πρόεδρος του Bayan Islamic Graduate School, ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ειδικεύεται στις ισλαμικές σπουδές.

«Ως κάποιος που υπηρέτησε ως ιμάμης μιας κοινότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά δεχόμουν τηλεφωνήματα από μέλη της κοινότητας που είχαν απορίες σχετικά με τη θέση του Ισλάμ για το α ή β θέμα, αφού είχαν κάνει κάποια δική τους έρευνα, η οποία μπορεί να περιλάμβανε την αναζήτηση στο διαδίκτυο ή τη συζήτηση με φίλους και άλλους μελετητές», δήλωσε ο Τουρκ.

Ωστόσο οι απαντήσεις που παρέχουν το ChatGPT και τα chatbot που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, μπορεί να μην είναι ακριβείς, επειδή δίνουν προτεραιότητα στις απαντήσεις που έχουν φυσική ροή συνομιλίας παρά σε αυτές που είναι ακριβείς, σύμφωνα με την Μπεθ Σίνγκλερ, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών θρησκειών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κείμενα.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξει αναμόρφωση της θεολογικής γνώσης που μεταδίδεται με τόση ακρίβεια και υπομονή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, επειδή το ChatGPT κατά κάποιο τρόπο παραποιεί τις απαντήσεις», δήλωσε. «Είναι μια μηχανή που κάνει συσχετισμούς. Δεν είναι μια μηχανή εύρεσης γνώσεων. Αυτό που κάνει είναι να προβλέπει την πιθανότητα της επόμενης λέξης».

Το HadithGPT, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τα χαντίθ- την ισλαμική παράδοση που αφηγείται τα λόγια και τις πράξεις του προφήτη Μωάμεθ– για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το Ισλάμ. Οι απαντήσεις του συνοδεύονται από μια δήλωση αποποίησης ευθυνών: οι απαντήσεις παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη και ενδέχεται να μην είναι ακριβείς, όπως αναφέρει. «Το Ισλάμ μεταδίδεται από καρδιά σε καρδιά και είναι σημαντικό να μαθαίνετε και να συμβουλεύεστε ισλαμιστές μελετητές για πιο ακριβείς πληροφορίες».

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι πιστοί πρόσβαση σε έναν πραγματικό λόγιο για να τον συμβουλευτούν, που σημαίνει ότι πολλοί βασίζονται αποκλειστικά στη μηχανή αναζήτησης της Google ή σε υπηρεσίες όπως το HadithGPT, λέει ο Τούρκ. Η απάντηση που έδωσε η τεχνητή νοημοσύνη είναι ελλιπής και δεν περιέχει πολλά συμφραζόμενα που συνήθως λαμβάνονται υπόψη όταν απαντώνται ισλαμικές ερωτήσεις, πρόσθεσε. Αυτό περιλαμβάνει το ανθρώπινο επίπεδο ανάλυσης των χαντίθ και την εξέταση άλλων κειμένων, όπως το Κοράνι, καθώς και τις επιστημονικές απόψεις και την ισλαμική νομολογία. Διαφορετικές σχολές σκέψης δίνουν επίσης βαρύτητα σε διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις, σημείωσε ο Τούρκ.

Η προσέγγιση άλλων θρησκειών, όπως ο Βουδισμός, είναι λιγότερο κειμενοκεντρική και περισσότερο πρακτικοκεντρική. Ως εκ τούτου οι πιστοί δεν στρέφονται στα chatbots, σύμφωνα με τον Έιντζελ Κιόντο Γουίλλιαμς, έναν ζεν βουδιστή ιερέα στην Καλιφόρνια.

«Δεν έχει σημασία πόσα βιβλία διαβάζεις, δεν έχει σημασία τι παίρνεις από ένα chatbot», δήλωσε ο Γουίλλιαμς. «Δεν είναι αυτή η απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στη ζωή σας: αισθάνεστε την αλήθεια αυτών των λέξεων που προφέρετε; Και αν δεν το κάνετε, αυτό είναι πραγματικά το μόνο μέτρο».

Οι ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από την ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη έχουν προκαλέσει φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους, ακόμη και μεταξύ επιφανών στελεχών της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας. Ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο Γουίλλιαμς, παραμένουν αισιόδοξοι καθώς πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αποζητούν την ανθρώπινη ανάγκη για αλληλεπίδραση.

Ο Φράνκλιν, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ChatGPT ως εργαλείο για να τον βοηθήσει να γράψει κηρύγματα, συμφωνεί. «Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον οι καλύτεροι μεταφορείς πληροφοριών», είπε. «Αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν και τους κάνει ξεχωριστά ανθρώπινους είναι εκείνα τα πράγματα που ανήκουν ακριβώς στη σφαίρα της θρησκείας και της πνευματικότητας».

Διαβάστε ακόμη

Στον «πάγο» από τον Μάιο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασιδιάρης, το deal της HHG στην Κύπρο, το ντέρμπι Μυλωνά – Καντώνια και ο… unbroken Κούτρας

Εθνική Τράπεζα: Βλέπει μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 4%

Exit mobile version