search icon

Τεχνολογία

ChatGPT: Η Baidu σχεδιάζει τη δική της υπηρεσία με τεχνητή νοημοσύνη

Το ChatGPT κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2022 και γρήγορα τράβηξε την προσοχή για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία

Σχέδια να λανσάρει τη δική της υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζεται η κινεζική Baidu. Πρόκειται για την τεχνολογία του ChatGPT που λειτουργεί μαθαίνοντας μέσα από τεράστιες «δεξαμενές δεδομένων» πώς να απαντά στις προτροπές των χρηστών με ανθρώπινο τρόπο, προσφέροντας πληροφορίες όπως μια μηχανή αναζήτησης ή ακόμα και πεζογραφία όπως ένας επίδοξος μυθιστοριογράφος.

Τα Chatbots στην Κίνα επικεντρώνονται επί του παρόντος στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ το ChatGPT αποδίδει καλύτερα σε πιο επαγγελματικές εργασίες, όπως ο προγραμματισμός και η συγγραφή δοκιμίων.

Η Baidu σχεδιάζει να ενσωματώσει αποτελέσματα που δημιουργούνται από chatbot όταν οι χρήστες κάνουν αιτήματα αναζήτησης, αντί μόνο για συνδέσμους, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Η Baidu με έδρα το Πεκίνο έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών cloud, των τσιπ και της αυτόνομης οδήγησης, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της.
Σε ένα συνέδριο προγραμματιστών τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε τρεις «δημιουργούς» με τεχνητή νοημοσύνη των οποίων η τεχνολογία τους επιτρέπει να αναλάβουν ρόλους σεναριογράφου, εικονογράφου, μοντέρ ή εμψυχωτή.

Τι είναι το ChatGPT και πώς λειτουργεί

Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης -που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot)- η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022. Βασίζεται στην οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2022 και γρήγορα τράβηξε την προσοχή για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία. Ωστόσο, η εφαρμογή περιστασιακά παρέχει και μη ορθές απαντήσεις -σε κάποιες περιπτώσεις- και αυτό αναγνωρίστηκε ως ένα μειονέκτημα. Μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δισ. δολαρίων.

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία βασίζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί.

Το GPT κατασκευάστηκε εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη του με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την τεράστια προσφορά δεδομένων στο διαδίκτυο, μαζί με δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής χρηματοδότησης από διάφορους εξέχοντες δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Reid Hoffman και Peter Thiel.

Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε επίσης σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που το βοηθά να κάνει τον διάλογό του να ακούγεται πολύ πιο ανθρώπινος, όπως εξηγεί μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύτηκε από το OpenAI.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης – Σε χαμηλό 11μήνου ο ετήσιος δείκτης στην Ελλάδα

Προσγειώνονται οι επιδοτήσεις στις 500 κιλοβατώρες – Τι αλλάζει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Επίσημα στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings η μίσθωση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ

Exit mobile version