Δεν παύει να εκφράζει την ανησυχία της η Ευρώπη για το ChatGPT με τις εποπτικές αρχές να είναι επιφυλακτικές για ενδεχόμενη παραπληροφόρηση και για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά τα chatbots βρίσκονται στο επίκεντρο, με την Ιταλία να αποτελεί την πρώτη χώρα της Δύσης που βάζει «στοπ» στο δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας OpenAI, απαγορεύοντας έτσι τη χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μέρες, ο Φορέας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της γειτονικής χώρας διέταξε το «πάγωμα» της επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας για πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Την αφορμή έδωσε η δυνατότητα των χρηστών να βλέπουν τους τίτλους των συνομιλιών άλλων χρηστών με το «bot» της ChatGPT.
Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα, η οποία αντιμετωπίζει με καχυποψία την επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν τη δημιουργία νέων κανόνων, οι οποίοι θα ρυθμίζουν αυτήν την νέα τεχνολογία,
Στα «χνάρια« της Ιταλίας βαδίζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύμφωνα με διεθνή μέσα και η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Βρετανίας έχουν αναφέρει ότι θα αρχίσουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα λεγόμενα chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) όσον αφορά την προστασία δεδομένων.
Ακόμη, και οι εποπτικές αρχές προστασίας απορρήτου στη Γαλλία επικοινώνησαν με την Ιταλία για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη βάση της απαγόρευσης στη χώρα αυτή. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ισπανία δήλωσαν ενδέχεται να ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα στο μέλλον εάν χρειαστεί για το ChatGPT.
Και η Γερμανία μπαίνει στο… παιχνίδι, καθώς θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της Ιταλίας, μη επιτρέποντας την πρόσβαση χρηστών στο ChatGPT ανέφεραν οι γερμανικές αρχές. Το ChatGPT είναι ήδη μη προσβάσιμο σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
Προειδοποίηση για το ChatGPT και όλα τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα έχει στείλει επίσης η Ένωση Ευρωπαίων Καταναλωτών – European Consumer Organisation (BEUC) που ζητά από όλες τις αρχές να ερευνήσουν όλες τις επιπτώσεις από την τεχνολογία αυτή.
Διαβάστε ακόμη:
Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street – Φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ
Τιτανομαχία Μπέζος – Μασκ για το δορυφορικό Ιντερνετ στην Ελλάδα
Γιατί περνούν ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ