search icon

Τεχνολογία

Χάκερς – «Ρομπέν των Δασών»: Κλέβουν κολοσσούς και δίνουν τα χρήματα σε φιλανθρωπίες

Οι χάκερς ισχυρίζονται ότι στοχεύουν μόνο μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες

Χάκερς του Dark Web με την ονομασία «Darkside» κατάφεραν να αλιεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω διαδικτυακών «επιθέσεων» με σκοπό… να κάνουν το κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Σε μια ανάρτηση στο Dark Web, η συμμορία δημοσίευσε αποδείξεις 15,000 ευρώ σε bitcoin, τα οποία προσέφεραν ως δωρεά σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, με ένα εξ αυτών, το Children International, να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να κρατήσει  τα χρήματα.

Η νέα αυτή εξελίξη στους κύκλους του παράνομου ιστότοπου θεωρείται παράξενη και ταυτοχρόνως ανησυχητική, τόσο ηθικά όσο και νομικά.

Σε πρόσφατη ανάρτηση τους στο διαδίκτυο, οι χάκερς ισχυρίζονται ότι στοχεύουν μόνο μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες, από τις οποίες θα αλιεύουν χρηματικά ποσά μέσω επιθέσεων κακόβουλων λογισμικών και με τα συστήματα πληροφορικής των εταιρειών απενεργοποιούνται εώς ότου καταβληθούν τα λύτρα.

«Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ότι μέρος των χρημάτων που κερδίζουν οι εταιρείες πρέπει να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς», είπαν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Ανεξάρτητα από το πόσο κακόβουλο πιστεύετε ότι είναι το έργο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι βοηθήσαμε  ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές ορισμένων ανθρώπων».

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημοσίευσαν μάλιστα τη δωρεά, μαζί με τις φορολογικές αποδείξεις, που έλαβαν σε αντάλλαγμα για τα 0,88 bitcoin που είχαν στείλει σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το The Water Project και το Children International.

Το Children International υποστηρίζει παιδιά, οικογένειες και κοινότητες στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Ζάμπια, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας εκπρόσωπος του Children International δήλωσε στο BBC: «Εφόσον η δωρεά προέρχεται από παράνομες ενέργειες, δεν έχουμε καμία πρόθεση να τη δεχτούμε», ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση The Water Project, η οποία  εργάζεται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό στην υποσαχάρια Αφρική, δεν προέβη σε κάποιες δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα.

Ο Μπρετ Κάλοου, αναλυτής ασφαλείας στον κυβερνοχώρο στην εταιρεία Emsisoft, δήλωσε: «Δεν έχει καταστεί σαφές ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω και τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν. Ίσως βοηθά στην ανακούφιση της ενοχής τους; Ή ίσως για εγωιστικούς λόγους, καθώς μπορεί να θέλουν να θεωρηθούν ως ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών της digital εποχής, ήρωες με κουκούλα και όχι εκβιαστές χωρίς συνείδηση».

Όποια και αν είναι τα κίνητρα, σίγουρα πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο καθώς πρώτη φορά χρησιμοποιείται αλίευση χρηματικού ποσού για φιλανθρωπικό σκοπό μέσω επίθεσης ransomware.

Η ομάδα χάκερ, με την επωνυμία «Darkside» είναι σχετικά νέα, αλλά η αγορά κρυπτονομισμάτων επιβεβαιώνει ότι έχουν αρκετά θύματα στο ενεργητικό τους.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι ενδέχεται να έχουν συνδέσμους με άλλες εγκληματικές ομάδες στον κυβερνοχώρο, οι οποίες είναι υπεύθυνες για επιθέσεις κερδοφόρων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της  Travelex, η οποία είχε καταγγείλει επίθεση από ransomware τον Ιανουάριο.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο το οποίο προκαλεί «πονοκέφαλο» στις αρχές, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερς πλήρωσαν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι χάκερς του Dark WEB χρησιμοποίησαν μια υπηρεσία που εδρεύει στις ΗΠΑ και ονομάζεται «The Giving Block», η οποία χρησιμοποιείται από 67 διαφορετικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Save The Children, Rainforest Foundation και She’s The First., με την εταιρεία να περιγράφεται στο διαδίκτυο ως «η μόνη μη κερδοσκοπική λύση για την αποδοχή δωρεών σε κρυπτονομίσματα».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα σε «εκατομμυριούχους» να εκμεταλλευτούν το τεράστιο «φορολογικό κίνητρο» ώστε να προσφέρουν δωρεές σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα απευθείας σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το BBE, το Giving Block, δεν γνώριζε ότι αυτές οι δωρεές έγιναν από χάκερς του Σκοτεινού Διαδικτύου και η εταιρεία διεξάγει έρευνα ώστε να διαπιστώσει αν αυτή η δωρεά προέρχεται από παράνομες ενέργειας.

«Εάν αποδειχθεί ότι αυτές οι δωρεές έγιναν με κλεμμένα χρήματα, θα ξεκινήσουμε διαδικασίες  της επιστροφής τους στον νόμιμο κάτοχο».

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει την καθολική επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων στους χάκερς ή προσπάθεια τους να επιστραφούν στις εταιρείες που ανήκαν εξαρχής».

Ο συγκεκριμένος φιλανθρωπικός οργανισμός, είναι θερμός υποστηρικτής των δωρεών μέσω bitcoin και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγουν από τους δότες τους, ενώ η ίδια η Bitcoin απαιτεί από τους χρήστες της να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό έχει γίνει και σε αυτήν την περίπτωση.

Το BBC προχώρησε σε ανώνυμη δωρεά μέσω του διαδικτυακού συστήματος του «The Giving Block» και διαπίστωσε πως δεν του  ζητήθηκαν ερωτήσεις επαλήθευσης ταυτότητας.

Exit mobile version