Αν ο Μπιλ Γκέιτς έπρεπε να ξαναρχίσει από την αρχή, θα έτρεχε στον αγώνα δρόμου ο οποίος έχει ξεκινήσει στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδρύοντας μια startup με επίκεντρο ακριβώς αυτή, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
«Σήμερα, κάποιος θα μπορούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης [που είναι απλώς] μία ιδέα στα σκαριά», λέει ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft στο CNBC Make It.
Αν μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια, θα σκεφτόταν να δημιουργήσει έναν αντίπαλο στις προσπάθειες AI μεγάλων εταιρειών όπως η Google, η Nvidia ή η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, λέει. Διαφορετικά, θα προσπαθούσε να βρει μια συγκεκριμένη εξειδικευμένη βιομηχανία όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και να αναπτυχθεί με στοχευμένο τρόπο και με ελάχιστο ανταγωνισμό, προσθέτει.
Ο Γκέιτς έκανε έρευνα γύρω τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης για την επερχόμενη σειρά του Netflix «What’s Next? The Future With Bill Gates», που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου. Το κορυφαίο επιχειρηματικό του συμπέρασμα, λέει: Για να ξεχωρίσεις πραγματικά «ως μικρή εταιρεία, πρέπει να διαλέξεις κάτι που θα κάνεις μόνο εσύ».
Δεδομένου ότι ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται για τα καλά σε περίοδο άνθησης – οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν λάβει περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Pitchbook – ίσως είναι πολύ αργά για να προλάβετε την καμπύλη ανάπτυξης της τεχνολογίας. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αρκετά μετασχηματιστική καθώς θα αναπτύσσεται, ώστε κάθε νέα τεχνολογική startup να εξετάζει πώς μπορεί να ενταχθεί σε αυτή τη βιομηχανία, λέει ο Gates.
Η υποθετική startup
Η υποθετική startup του Gates πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη όσο η Microsoft, σημειώνει. Όταν η Microsoft ξεκίνησε το 1976, μόνο «χομπίστες» όπως ο Γκέιτς και ο Άλεν φαντάζονταν ότι οι υπολογιστές θα κυριαρχούσαν μια μέρα στον πολιτισμό. Η προφητική τους πίστη στην τεχνολογία, σε συνδυασμό με την ικανότητα να προσλαμβάνουν μηχανικούς και να αναπτύσσουν λογισμικό, τους βοήθησε να αναδειχθούν σε μια εκκολαπτόμενη αγορά.
«Ήμουν τυχερός που η πίστη μου στο λογισμικό με έκανε μοναδικό», λέει ο Γκέιτς και προσθέτει: «Το να πιστεύεις απλώς στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι και τόσο μοναδικό. Οπότε έπρεπε να αναπτύξω κάποια μοναδική άποψη για το πώς σχεδιάζεις συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – κάτι που οι άλλοι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν».
Ο Γκέιτς αναγνωρίζει τις δυσκολίες: Αν γινόταν ξανά ένας 20χρονος επιχειρηματίας, λέει, θα έπρεπε να ελπίζει ότι ο «νεαρός εγκέφαλός» του θα αναγνώριζε κάτι στον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες προσέγγιζαν την Τεχνητή Νοημοσύνη και θα έλεγε: «Ω, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα πράγματα είναι τόσο ηλίθιος».
Η συμβουλή του για τους σημερινούς επιχειρηματίες είναι απλή: αρχίστε να σκέφτεστε τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει μια επιχείρηση ή την καθημερινή σας ζωή, αυτοματοποιώντας δαπανηρές εργασίες ή βοηθώντας στη δημιουργία στρατηγικών ιδεών που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες εφαρμογές. Αν η τεχνητή νοημοσύνη μείωνε τη γραφειοκρατία για τους γιατρούς, θα μπορούσαν να επικεντρώσουν περισσότερο χρόνο στη συμβουλευτική των ασθενών τους, δήλωσε ο Gates στο CNN τον Ιανουάριο.
«Ενθαρρύνω τους νέους στη Microsoft, στο OpenAI, όπου τους βρίσκω: «Εσείς το βλέπετε με πιο φρέσκια ματιά από ό,τι εγώ, και αυτή είναι η φανταστική σας ευκαιρία».
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: 8,5 δισ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει ο Οκτώβριος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα