Στη δημιουργία μιας πρωτότυπης τουαλέτας χωρίς νερό για οικιακή χρήση προχώρησε ο Αμερικανός μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς που συνεργάστηκε με την Samsung.

Η τουαλέτα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Reinvent the Toilet Challenge του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates- πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011, αναζητώντας προτάσεις για τουαλέτες που διαχειρίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα ανθρώπινα απόβλητα.

Ο ιδρυτής της Microsoft συνεργάστηκε με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Samsung Electronics για να σχεδιάσει μια τουαλέτα χωρίς νερό, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας και βιοεπεξεργασίας για να σκοτώνει τους παθογόνους που βρίσκονται στα ανθρώπινα απόβλητα.

«Το σύστημα επιτρέπει την πλήρη ανακύκλωση του επεξεργασμένου νερού», εξήγησε η Samsung. «Τα στερεά απόβλητα αφυδατώνονται, ξηραίνονται και καίγονται για να γίνουν στάχτη, ενώ τα υγρά απόβλητα υφίστανται επεξεργασία μέσω διαδικασίας βιολογικού καθαρισμού».

Το αποτέλεσμα είναι ότι λύματα και στερεά απόβλητα που απελευθερώνονται είναι ασφαλή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Αν αφεθούν ανεπεξέργαστα, το άζωτο και οι μικρορυπαντές που βρίσκονται στα ανθρώπινα απόβλητα και τα λύματα μπορούν να γίνουν επιβλαβή και επικίνδυνα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη.

Η πρωτότυπη τουαλέτα, την οποία σχεδίασε η Samsung, περιγράφεται ως «ενεργειακά αποδοτική» κι έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί χωρίς νερό, οπότε θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το νερό είναι σε έλλειψη.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, η απόρριψη των ανθρώπινων αποβλήτων έχει αλλάξει ελάχιστα τόσα χρόνια και αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Η τουαλέτα με καζανάκι δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που εφευρέθηκε το 1596 από τον Sir John Harington», αναφέρει το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του.

«Υπήρξαν και άλλες εξελίξεις – εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και υπόγειοι υπόνομοι – αλλά αυτές οι περίπλοκες, δαπανηρές και δύσκολα διαχειρίσιμες τεχνολογίες δεν κάνουν πολύ καλό στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου 950 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν στην ύπαιθρο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF εκτιμούν ότι περίπου 2,8 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον κίνδυνο ασθενειών ή ακόμα και θανάτου.

Οι προσπάθειες για κατασκευή ασφαλών και υγιεινών τουαλετών σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλούς πόρους και μικρή πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ή σε παραδοσιακές τεχνικές απόρριψης αποβλήτων αποτελούν χρόνια πρόκληση για τους σχεδιαστές.

 

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Γιατί βλέπει «φως στο τούνελ» για τις τιμές στο φυσικό αέριο

Mέχρι το τέλος της χρονιάς οι υπογραφές για το «Skyline»- Ο νέος ρόλος της Alpha Aστικά Ακίνητα

Το γιοκ Μητσοτάκη για τον εκλογικό, τα μαλλιοτραβήγματα, η Byte, ο Νίκος, ο Χρήστος και οι εφτά θάλασσες