Με σύνθημα «Appλά, Ψηφιακά, Appοτελεσματικά» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο 12 οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και με τα έργα που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου.

Διαδραστικά μέσα θα αξιοποιηθούν για την παρουσίαση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες θα αλληλοεπιδράσουν με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov και ο Ψηφιακός Βοηθός mAiGreece, καθώς και με το MyCoast, την εφαρμογή για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, αλλά και την πλατφόρμα για τα Ακαθάριστα Οικόπεδα.

Επίσης, θα γνωρίσουν τις νέες δυνατότητες του Gov.gr Wallet. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Consent, η δυνατότητα συγκατάθεσης μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού για την άντληση και διάθεση δεδομένων από τα δημόσια μητρώα σε φορείς με τους οποίους επιλέγουν οι πολίτες να συναλλαχθούν. Θα εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με την ταυτοποίηση των εισιτηρίων και την ψηφιακή είσοδο στα γήπεδα με το Gov.gr Wallet για τους αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νέες ψηφιακές υποδομές, όπως ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα συγκαταλέγεται στα τριάντα κορυφαία υπολογιστικά συστήματα του πλανήτη αποτελώντας τον πυρήνα για το εγχώριο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα έχει κομβικό ρόλο στη νέα σελίδα της έρευνας στην Ελλάδα όπως και το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων». Με την ανάπτυξη την Μικροδορυφορών θα καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε δεδομένα κρίσιμα για ένα μεγάλο εύρος τομέων, όπως η πολιτική προστασία και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επιπροσθέτως, θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας, καθώς σύντομα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 για την κυβερνοασφάλεια.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι πολίτες θα πληροφορούνται για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο Κτηματολόγιο καθώς για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε αυτό με σκοπό την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου.

Σε όλη τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, στο περίπτερο 12 θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις με τη συμμετοχή φορέων και στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου θα συζητήσουν για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Δήμων ως μοχλό Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα παρουσιάσει την εφαρμογή ΤΝ για την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου στο Κτηματολόγιο. Καίριας σημασίας είναι η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της ESA και της ICEYE και της OroraTech για την ανάπτυξη θερμικών και ραντάρ μικροδορυφόρων στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων».

Διαβάστε ακόμη 

Morgan Stanley: Αγοραστής στις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)

Airbnb: Πώς κατάφερε η Νέα Υόρκη να αποτρέψει την Ελλάδα από την επιβολή πλαφόν (διαγράμματα)

Χατζηδάκης: Το IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ