search icon

Τεχνολογία

AI at Meta: Τι να κάνετε αν δεν θέλετε να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα

Το τελευταίο διάστημα χρήστες του Facebook ή του Instagram μοιράζονται αναρτήσεις στις οποίες δηλώνουν ότι δεν δίνουν το δικαίωμα στη Meta, να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης

Η Meta έχει αρχίσει να ειδοποιεί τους χρήστες του Instagram και του Facebook σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «εκπαιδεύει» τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει με τις αναρτήσεις τους, προκαλώντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το τελευταίο διάστημα χρήστες του Facebook ή του Instagram μοιράζονται αναρτήσεις στις οποίες δηλώνουν ότι δεν δίνουν το δικαίωμα στη Meta, να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Το «Αντίο Meta AI» σύμφωνα με την Daily Mail αναφέρει τα εξής: «Δεν δίνω στη Meta ή σε οποιονδήποτε άλλον την άδεια να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά μου δεδομένα, τις πληροφορίες του προφίλ μου ή τις φωτογραφίες μου». Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα διεθνής μέσα ενημέρωσης, η κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης δεν μπορεί να σταματήσει τη Meta από τη χρήση των δεδομένων των χρηστών.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλει στους χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Meta αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, ακόμη και λεζάντες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Meta δήλωσε στην MailOnline ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «αντανακλά και θα κατανοεί τη βρετανική γλώσσα, γεωγραφία και κουλτούρα».

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Νικ Κλεγκ και νυν πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta – δήλωσε ότι το περιεχόμενο προέρχεται από ενήλικες χρήστες που έχουν λογαριασμό στο Facebook και το Instagram στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Ωστόσο, η Meta έχει εξοργίσει τις αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε όλο τον κόσμο, καθώς συλλέγει δεδομένα χρηστών και σε άλλες χώρες (το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία είναι μόνο τα έθνη όπου οι άνθρωποι μπορούν να αντιταχθούν, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής). Η Meta απάντησε ότι άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η OpenAI και η Google χρησιμοποιούν το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους.

Η Meta δήλωσε ότι το σχέδιο  ισχύει μόνο για ενήλικες (άτομα 18 ετών και άνω) που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τόσο τις αναρτήσεις και τα σχόλια στο Instagram και το Facebook, όσο και τις φωτογραφίες και τις λεζάντες τους, για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – αλλά όχι το περιεχόμενο των ιδιωτικών μηνυμάτων.

Το μοντέλο, το οποίο είναι παρόμοιο με το ChatGPT της OpenAI, είναι ένα chatbot που η Meta περιγράφει ως «δημιουργικό βοηθό» και έχει «δυνατότητες συνομιλίας και χαρακτηριστικά ανάλυσης εικόνας». Έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες, αλλά όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν θέλετε να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Meta

Αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Facebook σε κινητό Android, επιλέξτε «βοήθεια και υποστήριξη», «όροι και πολιτικές» και «πολιτική απορρήτου». Αν χρησιμοποιείτε το Facebook για iOS, επιλέξτε «ρυθμίσεις και απόρρητο», «ρυθμίσεις» και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην «πολιτική απορρήτου».

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Στο επάνω μέρος της σελίδας, θα πρέπει να υπάρχει ένα μήνυμα σχετικά με την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της Meta και ένας σύνδεσμος με την ένδειξη «AI at Meta».

2. Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο θα μεταφερθείτε σε μια σελίδα όπου θα σας ενημερώνουν για το πώς η Meta θα χρησιμοποιεί πληροφορίες για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της και θα περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς την αίτηση «δικαίωμα της εναντίωσης».

Για το Instagram μεταβείτε στο Κέντρο απορρήτου και ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα 1 και 2.

Διαβάστε ακόμη

Πουλήθηκε με 4,75 εκατ. ευρώ η πρώτη από τις 4 υπερπολυτελείς κατοικίες της «Χρυσαλλίδας» στη Βουλιαγμένη (pics)

ΔΑΑ: Διψήφια αύξηση σε επιβατική κίνηση και πτήσεις στο 9μηνο (πίνακες)

Πέθανε στα 44 χρόνια του ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version