Πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και μάλιστα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, βρίσκεται η Ελλάδα στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η χώρα μας υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες “πατούν” οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το “χτίσιμο” των δικτύων 5G, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία iDATE, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35,7%.
Η έχουσα την πρώτη θέση Φινλανδία, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Μετά την Ελλάδα, στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, βρίσκονται η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη.
Υψηλά ποσοστά όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60%, συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).
Οι ουραγοί
Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G, βρίσκονται – και αποτελεί έκπληξη για κάποιες από αυτές τις χώρες – η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.
Η αναρρίχηση της Ελλάδας στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης είναι πολύ σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι έναν χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών, οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.
Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σκοράρουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.
Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα έχει καινοτομήσει στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G ακόμη και έναντι χωρών, που είχαν μπει στη μάχη από το 2018. Θυμίζουμε ότι η δημοπρασία στην Ελλάδα αφορούσε και τις τέσσερις “μπάντες” του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz). “Η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, για την οποία υπενθύμισε πως βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία”, σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
Γιάννης Κωστόπουλος: Ο ναυπηγός που «κουμάνταρε» τις τράπεζες
Θεοχάρης: «Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαΐου»
Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση