Με κεντρικό μήνυμα «Δώσε ζωή στην καρδιά σου. Μάθε για την καρδιακή ανεπάρκεια», η Novartis Hellasανακοίνωσε την έναρξη της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά και η ενθάρρυνση του κοινού να προστατεύσει την καρδιά του και να συνεχίσει να απολαμβάνει όσα αγαπά.
Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και ενημερωτικό έντυπο, όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα, καθώς και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου.
O κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Iατρικός Διευθυντής της NovartisHellas δήλωσε: «Η ενημέρωση του κοινού γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ύψιστης σημασίας, δεδομένης της δυσκολίας των ασθενών να διακρίνουν τα συμπτώματα της νόσου. Μέσα από τη συγκεκριμένη καμπάνια που υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύουμε να συμβάλουμε θετικά στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο, καθώς και των οικογενειών τους, προάγοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».
Σχετικά με την Καρδιακή Ανεπάρκεια
Η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι μία εκφυλιστική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπου η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα. Αυτό, τις περισσότερες φορές συμβαίνει γιατί ο καρδιακός μυς που είναι υπεύθυνος για την αντλητική λειτουργία εξασθενεί ή παρουσιάζει δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου1.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφείλεται σε ένα μόνο αίτιο 2,3. Ο καρδιακός μυς μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά, ή ακόμα και από βλάβη που εμφανίζεται σταδιακά λόγω της παρουσίας των εξής: διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, κατάχρηση φαρμάκου.
Η νόσος επηρεάζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία νοσηλείας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 4,5,6,7. Περίπου ένα στα πέντε άτομα (20%) ηλικίας άνω των 40 ετών μπορεί ναεμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της ζωής του 8,9. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και είναι συχνότερος στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Τα συμπτώματα της ΚΑ, τα οποία οφείλονται στην αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα, περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, οιδήματα στα πόδια, ταχεία πρόσληψη σωματικού βάρους και δυσκολία στην κινητικότητα 10,11,12.. Αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερα από 1 στα 10 άτομα μπορούν να διακρίνουν συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ 1 στα 3 άτομα ερμηνεύει λανθασμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης.
Λίγα Λόγια για τη Novartis
Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υγείας που καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των εν λόγω αναγκών: καινοτόμα φάρμακα, οφθαλμιατρικά προϊόντα και χαμηλού κόστους γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα. Η Novartis κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε αυτούς τους τομείς. Το 2017, ο Όμιλος σημείωσε καθαρές πωλήσεις ύψους 49.1 δις δολαρίων ΗΠΑ, ενώ οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης σε ολόκληρο τον Όμιλο ανήλθαν σε 9,0 δις δολάρια ΗΠΑ περίπου. Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 125.000 συνεργάτες πλήρους απασχόλησης. Τα προϊόντα της Novartis είναι διαθέσιμα σε περίπου 155 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής και απασχολούνται 500 περίπου άτομα.
Βιβλιογραφία:
1. Harrison’s ‘Principles of Internal Medicine’, Seventeenth Edition pages 1442 – 1455 8. Mosterd
2. Harrison’s ‘Principles of Internal Medicine’, Seventeenth Edition pages 1442 – 1455
3. Mosterd A, Hoes, A, Clinical epidemiology of heart failure, Heart 2007;93:1137-1146
4. Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 2015; 386(9995):743-800.
5. Ambrosy AP et al. J Am Coll Cardiol 2014;63:1123-33.
6. Zannad F. et al, Heart failure burden and therapy, Europace 2009, 11; v1-v9
7. Healthcare Cost and Utilization Project 2009 (http://www.hcup-us.ahrq.gov/reports/factsandfigures/2009/pdfs/FF_2009_exhibit2_4.pdf)
8. Go et al, Heart Disease and Stroke Statistics−−2014 Update: A Report From the American Heart Association, Circulation 2014, 4;129:e28-e292
9. Lloyd-Jones DM et al. Lifetime risk for developing congestive heart failure: the Framingham Heart Study. Circulation 2002;106:3068-72
10. RTNS UK Limited, March 2014. Survey of 11,000 members of the public aged 50+ years old in Europe, funded by Novartis
11. Mozaffarian D, et al. Heart Disease and Stroke Statistics – 2015 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation. 2014 Dec 17 [Epub ahead of print]
12. McMurray JJV. The Prospective Comparison of Angiotensin Receptor Neprilysin Inhibitor (ARNI) With ACEI to Determine Impact on Global Mortality and Morbidity in Heart Failure (PARADIGM-HF) Trial. Abstract: American Heart Association Scientific Sessions 2014