Η σημασία και ο ρόλος της ειδικότητας της Πνευμονολογίας – ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή και στο άμεσο μέλλον-, οι πρωτοβουλίες από πλευράς ιατρικής κοινότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς επίσης η ευθύνη και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία για τη μελλοντική αντιμετώπισή τους ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Τhe Met», στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου νοσημάτων Θώρακος και παθήσεων από το Περιβάλλον.
Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία των: Κων/νου Ζαρογουλίδη Ομότιμου καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιχάλη Τουμπή Πνευμονολόγου, Διευθυντή της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γραμματέα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διονύση Σπυράτου, Επίκουρου καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ.
Όσον αφορά στη ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) ο κ. Μιχάλης Τουμπής δήλωσε ότι «πρόκειται για μια σοβαρή θανατηφόρο νόσο, που είναι εν πολλοίς υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη». Ο κ. Θ. Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε «το κάπνισμα προκαλεί τη μεγάλη πλειονότητα των αναπνευστικών νοσημάτων. Αποτελεί δε μια μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας αφού το 40% των Eλλήνων καπνίζουν, με το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες να μην ξεπερνά το 20%». Σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα ο κ. Διον. Σπυράτος τόνισε ότι: «αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους άντρες». Εκτενής αναφορά έγινε και στο νέο πρόσωπο της φυματίωσης στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει αύξηση σε ειδικούς πληθυσμούς και χώρους».
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο νοσημάτων Θώρακος και παθήσεων από το Περιβάλλον θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου. Στόχος του είναι η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας (Ιατροί, Πνευμονολόγοι, Παιδοπνευμονολόγοι, Θωρακοχειρουργοί και Νοσηλευτές) για τα νεότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διεξαχθούν τρία μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, υποστηριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, καθώς επίσης και το 5ο Ελληνο-Σερβικό workshop, η 3η Πανελλήνια Νοσηλευτική Συνάντηση, ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο που θα αφορά τις διαταραχές του ύπνου και μια Ημερίδα Διακοπής Καπνίσματος.
Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, το εξωγενές βρογχικό άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα και η φυματίωση. Οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, η χρόνια βρογχίτιδα και τα εμφυσήματα αναμένονται να είναι η τέταρτη αιτία θανάτου το 2020. Ο καρκίνος του Πνεύμονα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στην Αμερική ενώ το 2030, αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους από 160.000 θανάτους. Η φυματίωση, μια ξεχασμένη ασθένεια του παρελθόντος με 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, τα τελευταία χρόνια μας ξαναθυμήθηκε. Ενδεικτικά κατά τη διάρκεια του 2010 επισκέφθηκαν τα εξωτερικά Ιατρεία των δυο Πνευμονολογικών Κλινικών στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» για έλεγχο ενεργού φυματίωσης συνολικά 65 περιστατικά, ενώ το 2015 περισσότερα από 750.