Εδώ και 12 χρόνια, ο Γιάννης Κυριόπουλος και η επιστημονική ομάδα του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κάθε Δεκέμβριο, διοργανώνουν την κορυφαία εκδήλωση για τη Διοίκηση τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας στην Ελλάδα. Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που διοργανώνεται φέτος στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL είναι προ των πυλών. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα καθιερωμένα προσυνεδριακά φροντιστήρια που απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε στελέχη νοσοκομείων και οργανισμών υγείας του δημοσίου. Το 12ο Συνέδριο τελεί υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και οι επιπτώσεις της στην υγεία, θέτει σε έρευνα και επανεξέταση το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων της εθνικής πολιτικής υγείας και της ανάπτυξης του υγειονομικού τομέα. Κεντρικό θέμα και τίτλος του συνεδρίου, «Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ». Ο σχεδιασμός της κεντρικής διοίκησης αποσκοπεί στην επαναθεμελίωση του δημοσίου τομέα του συστήματος υγείας με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενικά την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Ως εκ τούτου, αναζητούνται οι κατάλληλες πολιτικές για την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση της ιατρικής περίθαλψης για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού, καθώς επίσης και οι προϋποθέσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία και τη φροντίδα υγείας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια πρόσβασης, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και να ελεγχθούν οι ενδημούσες ανισότητες στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη, οι οποίες πλήττουν τα μη ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.
Αυτό που χαρακτηρίζει το συνέδριο αυτό είναι η μαζικότητά του. Προσελκύει περισσότερους από 1.300 συνέδρους: ιατρούς, οικονομολόγους, νομικούς, πολιτικούς, διοικητικά στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα· διακεκριμένους Έλληνες ομιλητές από τα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και ξένους πανεπιστημιακούς.
Φέτος ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), που αναμφίβολα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), είναι συνδιοργανωτής του Συνεδρίου με παρουσία σε περισσότερες από 10 συνεδρίες.
Φορείς επιστημονικής υποστήριξης του Συνεδρίου είναι επίσης η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), η Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας και η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο συνέδριο σε στρογγυλές τράπεζες και debates.
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διεξάγει επιδημιολογική έρευνα ερωτηματολογίου με εθνικό δείγμα αντιπροσωπευτικό του Ελληνικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα (2006, 2011, 2015) ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη ορισμένων δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας. Η τελευταία έρευνα «Υγεία και Ευημερία», θα παρουσιαστεί στο συνέδριο ενώ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του τομέα υγείας, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;».
Όλα τα θέματα της βιομηχανίας της υγείας θα συζητηθούν στο συνέδριο καθώς και το θέμα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας με τη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων.