Οι περισσότεροι από όσους έζησαν την δεκαετία του 1970, λόγω ηλικίας, θα θυμούνται τη μουσική ροκ ή τη σόουλ, τους χίπιδες, τις μίνι φούστες και τα παντελόνια καμπάνα, ενώ πιθανότατα θα έχουν γλυκές αναμνήσεις μιας χαμένης παιδικής ανεμελιάς.
Για τους οικονομολόγους, όμως, και τους κεντρικούς τραπεζίτες, η ανάμνηση της δεκαετίας του 1970 είναι εφιάλτης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις της εποχής (αραβο-ισραηλινή σύγκρουση) πυροδότησαν δύο διαδοχικά ενεργειακά σοκ, που έφεραν πληθωρισμό μαζί με οικονομική στασιμότητα, το λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό.
Ένα μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι εάν η Ιστορία επαναλαμβάνεται και κατά πόσον είναι πιθανό να έχουμε επί των ημερών μας ένα δεύτερο ενεργειακό σοκ, μια αναζοπύρωση του πληθωρισμού ή, ακόμα, και τα δύο μαζί όπως έγινε και τη δεκαετία που τραγουδούσαν τα «παιδιά των λουλουδιών».
H διεθνής επενδυτική εταιρεία Vontobel, με έδρα την Ελβετία, στην τελευταία της έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις και προβλέψεις, καθώς και μερικά εντυπωσιακά διαγράμματα, ένα από τα οποία απεικονίζει την εξέλιξη του πληθωρισμού σήμερα, σε σχέση με την πορεία που είχε το φαινόμενο τη δεκαετία του 1970.
Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, ο δείκτης του πληθωρισμού σήμερα (μαύρη γραμμή) αντιπαραβάλλεται με την πορεία του ίδιου δείκτη τη δεκαετία του 1970 (γαλάζια γραμμή) σε ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι η πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια ακολουθεί το ίδιο «μοτίβο» με εκείνο που είχε ακολουθήσει για ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα τη δεκαετία του 1970. Στο γράφημα φαίνεται ότι την εποχή εκείνη ο πληθωρισμός έκανε κορυφή το 1975 και στη συνέχεια υποχώρησε για να ανέβει ψηλότερα και πάλι στα τέλη του 1981.
Εάν ο δείκτης πληθωρισμού συνεχίσει να ακολουθεί το ίδιο «μοτίβο» σήμερα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα άνοδο του πληθωρισμού ύστερα από λίγους μήνες υποχώρησης.
Βέβαια, για να επιβεβαιωθεί το σενάριο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις που υπήρχαν τη δεκαετία του 1970, όπως ήταν η ισχυρή προσφορά χρήματος, τα χαμηλά επιτόκια και οι αδύναμες συναλλαγματικές ισοτιμίες -συνθήκες που δεν υπάρχουν σήμερα καθώς οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε εγρήγορση και εφαρμόζουν σφιχτή νομισματική πολιτική συντονισμένα.
Ρόλο επίσης θα παίξουν ο ρυθμός ανάπτυξης, ένα ενδεχόμενο νέο ενεργειακό σοκ, νέες διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, και άλλοι παράγοντες για τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν «τα μάτια ανοιχτά».
Μετοχές και ομόλογα
Πώς, όμως, επηρεάζει τις επενδύσεις το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό;
Το βασικό σενάριο της Vontobel είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε ύφεση γύρω στα Χριστούγεννα, ότι ο πληθωρισμός θα μείνει χαμηλά για τους επόμενους 12 μήνες και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν λιγότερο περιοριστική πολιτική στη συνέχεια.
Εάν το σενάριο της ύφεσης επιβεβαιωθεί, αυτό πιθανώς θα επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές, αφού συνήθως οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν σε περίοδο ύφεσης, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, που δείχνει τη συμπεριφορά του δείκτη S&P500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια προηγούμενων ήπιων υφέσεων.
Η πορεία του δείκτη σήμερα φαίνεται με μαύρη γραμμή, ενώ με γαλάζια γραμμή απεικονίζεται ο μέσος όρος της κίνησης του δείκτη σε περιόδους ύφεσης από το 1953 μέχρι το 1951.
Το μοτίβο είναι κι εδώ φανερό και το συμπέρασμα είναι ότι εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ύφεσης τα Χριστούγεννα, είναι πολύ πιθανό οι τιμές των μετοχών να υποχωρήσουν για περίπου ένα εξάμηνο και να ανακάμψουν στη συνέχεια.
Το άλλο μοτίβο που έχει ενδιαφέρον είναι εκείνο που συσχετίζει την πορεία των μετοχών με το χρόνο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο δείχνει την πορεία του δείκτη μετοχών S&P 500 ύστερα από την τελευταία αύξηση επιτοκίων της FED. H γαλάζια γραμμή δείχνει την πορεία του δείκτη S&P500 σήμερα μέχρι τον Ιούλιο του 2023 (στην κόκκινη κάθετη διακεκομμένη γραμμή) , όταν η FED έκανε την τελευταία αύξηση επιτοκίων.
Η γαλάζια γραμμή δείχνει την πορεία που είχαν οι μετοχές ύστερα από την τελευταία αυξητική κίνηση επιτοκίων από τη FED (στην κόκκινη κάθετη διακεκομμένη γραμμή) σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων 40 ετών σε αντίστοιχες περιόδους.
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν ισχύσει και πάλι το ίδιο μοτίβο και εφόσον η αύξηση του Ιουλίου από τη FED ήταν η τελευταία, οι μετοχές μπορεί να εμφανίσουν σύντομα ανοδική τάση.
Το επενδυτικό συμπέρασμα της Vontobel είναι θετικό για κρατικά ομόλογα και ομόλογα αναδυομένων αγορών, ουδέτερα για ομόλογα investment grade και αρνητικό για ομόλογα υψηλής απόδοσης.
Για τις μετοχές η Vontobel είναι ουδέτερη, (από overweight μέχρι τώρα) αλλά θετική για ορισμένες περιοχές που εμφανίζουν ανθεκτικότητα, ποιότητα και καλή «ορατότητα» ως προς την ακριβή εικόνα, και για το λόγο αυτό είναι θετική σε στροφή κεφαλαίων σε μετοχές ΗΠΑ και Ελβετίας, αλλά και σε μετρητά, ενώ δηλώνει ουδέτερη για μετοχές Ιαπωνίας και αναδυόμενων αγορών, αλλά και αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Διαβάστε ακόμη:
Κακοκαιρία Daniel: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους πληγέντες – Έως €4.000 η πρώτη αρωγή (vid)
Τράπεζα της Αγγλίας: Συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων θέλουν τα «γεράκια»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ