search icon

Οικονομία

Zητούν «μαύρα» διπλά και τριπλά λεφτά για καθαρισμό οικοπέδων

Διπλά και τριπλά σε σχέση με πέρυσι πληρώνουν οι ιδιοκτήτες για να προλάβουν προθεσμίες και πάντα υπό τον φόβο «καρφώματος»

Στην ανασφάλεια των ιδιοκτητών ακινήτων ποντάρουν αλλοδαποί και γηγενείς που έχουν στήσει «φάμπρικα» καθαρισμού οικοπέδων και κάνουν χρυσές δουλειές λόγω του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας!

Τα νεοσύστατα συνεργεία σπεύδουν να ακριβοπουλήσουν τις υπηρεσίες τους ζητώντας «χιλιάρικα» για να καθαρίσουν οικόπεδα, να κλαδέψουν και να μεταφέρουν κλαδιά, μπάζα κ.λπ. Οι δε ιδιοκτήτες, που βρίσκονται σε διπλό κλοιό λόγω των στενών προθεσμιών και υπό τον φόβο του «καρφώματος», κλείνουν όπως – όπως τις συμφωνίες με μετρητά (χωρίς απόδειξη) και πληρώνοντας διπλά ή τριπλά σε σχέση με τις περσινές τιμές.

Για οικόπεδο 200 τ.μ. στα Σπάτα τα οργανωμένα συνεργεία ζητούν 500 ευρώ, ενώ στον Αγιο Στέφανο για 2 στρέμματα η τιμή ανέβηκε σε 3.000 ευρώ! Σε νησιά και ορεινές περιοχές το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τις τιμές της περιοχής και τις ανάγκες κάθε οικοπέδου.

Χοντρικά το κόστος για ένα οικόπεδο διαμορφώνεται στα 200-300 ευρώ εάν είχε καθαριστεί το προηγούμενο έτος και υπάρχουν απλά ψηλά χόρτα. Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη ενός κηπουρού με τα απαραίτητα μηχανήματα είναι αρκετή. Στην περίπτωση όμως που το οικόπεδο έχει ξερά κλαδιά, πεσμένα δέντρα, λακκούβες κ.ά. απαιτείται συνεργείο με εκσκαφέα και φορτηγό, με αποτέλεσμα τα κόστη να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να συντάξουν έκθεση πυροπροστασίας θα πρέπει να οδηγηθούν σε επαγγελματίες του χώρου, μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους, με το κόστος να κυμαίνεται από 200 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και να αυξάνεται σε πάνω από 1.000 ευρώ για πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανά τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν αφενός με τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων για την περιουσία τους που βρίσκεται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις και αφετέρου με την υποχρέωση καθαρισμού αστικών οικοπέδων υπό την απειλή «καρφώματος». Η πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα» έχει ήδη δεχθεί πάνω 500 καταγγελίες – άλλες επώνυμες και άλλες ανώνυμες. Οι πολίτες δηλαδή μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους, κάτι που έχει ήδη δημιουργήσεις προβλήματα μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων. Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, ο μέγας κίνδυνος είναι «οι ανώνυμες καταγγελίες να προκαλέσουν βροχή ασύστατων και εμπαθών καταγγελιών από γείτονες, συγγενείς, αντιδίκους κ.λπ. που τελικώς θα εμπλέξουν σε περιπέτειες ανύποπτους ιδιοκτήτες, θα ανοίξουν μια τεράστια κοινωνική πληγή και θα επιβαρύνουν το έργο των δήμων και της Πυροσβεστικής χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδεμία ποινή ή κύρωση προβλέπεται από την ανωτέρω απόφαση για τους “ψηφιακούς” καταδότες που θα προχωρήσουν σε τέτοιες αβάσιμες καταγγελίες, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες, για τους οποίους προβλέπονται βαρύτατες συνέπειες σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης στο Μητρώο».

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δόθηκε παράταση έως τα τέλη Ιουνίου στους πολίτες προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους. Βάσει της νομοθεσίας, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

■ Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

■ Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

■ Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

■ Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

■ Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

■ Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο οικείος δήμος επιβάλλει ή καταλογίζει αντίστοιχα στον/στους υπόχρεους:

Πρόστιμο πενήντα λεπτά (0,50) του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ.

Δαπάνη αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Διαβάστε ακόμη 

Προϋπολογισμός: «Ραβασάκι» από Κομισιόν για το νέο «κόφτη» σε δαπάνες και παροχές

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar

The Ilisian: Πώς αλλάζει τα Ιλίσια ο νέος προορισμός της Αθήνας- Αποτύπωμα €1,25 δισ. στην 5ετία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version