search icon

Οικονομία

«Ζεσταίνεται» (και) η αγορά: Ενισχύεται η κατανάλωση – Άλμα 41% στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Η κυβέρνηση επιζητεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο - Πήραν μπροστά λιανεμπόριο, εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές και πρατήρια καυσίμων - Προσδοκίες για ανάκτηση μέρους των απωλειών λόγω των παρατεταμένων lockdowns - Ανασταλτικός παράγων η υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη

Παίρνει φωτιά η μάχη της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση επιζητεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, αλλά η χώρα έχει τεράστια στοιχήματα μπροστά της (επιδημιολογικά και όχι μόνο).

Τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για τον Ιούλιο, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», δείχνουν ότι το στοίχημα στην οικονομία μπορεί να κερδηθεί και η αγορά είναι έτοιμη για ένα τεράστιο άλμα ανάπτυξης. Ωστόσο η υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη και ο κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας προκαλεί νέα αβεβαιότητα για τα (τοπικά ή μη) lockdown και τις συνέπειές τους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιούλιος ξεκίνησε λαμπρός και ελπιδοφόρος καθώς, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να ζέστανε έντονα την τοπική και εθνική οικονομία. Και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζών δείχνουν πολύ ζωηρή ανάκαμψη σε σχέση με το 2020.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μισό του Ιουλίου καταγράφεται αύξηση 23% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έναντι του Ιουλίου 2019, αλλά ακόμα μεγαλύτερη -της τάξης του 40% και άνω ή σχεδόν διπλάσια- έναντι του Ιουλίου του 2020! Αυτό τουλάχιστον καταγράφηκε μέχρι που η έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» έθεσε την ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, τη Μύκονο, υπό περιοριστικά μέτρα.

Η σύγκριση με το 2019 (έτος προ κρίσης) λειτούργησε καταλυτικά μέχρι τώρα ως πρόδρομος δείκτης της πορείας της οικονομίας ή κλάδων της. Χρησίμευσε επίσης για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κρίση στην αγορά, δείχνοντας τον δρόμο για τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ανάκαμψης.

Είχε όμως και το μειονέκτημα ότι το 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν συγκριτικά χαμηλότερο βαθμό διείσδυσης μεταξύ των μεθόδων πληρωμών, καθώς στην αγορά κυριαρχούσαν ακόμα άλλοι τρόποι – μετρητά κυρίως. Δηλαδή οι ηλεκτρονικές πληρωμές έδειχναν μεν αύξηση ή πτώση για λόγους σύγκρισης ανά μήνα ή ανά κλάδο, αλλά το σύνολο των αγορών/πληρωμών σημείωνε τότε πτώση. Αυτό πλέον αλλάζει από τον φετινό Ιούλιο. Μετά το πλήρες άνοιγμα ολόκληρης της αγοράς, η εικόνα ανατρέπεται. Η σύγκριση με πέρυσι φαντάζει ιδιαίτερα ασφαλής και δείχνει μάλιστα εντυπωσιακή αύξηση κατά 41% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο!

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένδειξη πραγματικής αύξησης του τζίρου (και όχι μόνο των ηλεκτρονικών συναλλαγών) κυρίως διότι:

■ Τον Ιούλιο του 2020 υπήρχε ίδιος με φέτος βαθμός διάδοσης των εξ αποστάσεως πληρωμών στην καθημερινότητα των καταναλωτών – ή και μεγαλύτερος ενδεχομένως τότε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ελλείψει εμβολίων. Συνεπώς, η αύξηση 41% που δείχνουν τα στοιχεία πληρωμών αντανακλά με ασφάλεια την πορεία για ένα πολύ ευρύτερο μέρος της αγοράς, έναντι όσων φώτιζαν τα στοιχεία του Ιουλίου του 2019.

■ Τον Ιούλιο πέρυσι είχαν ανοίξει πλήρως όλες οι δραστηριότητες της αγοράς, όπως και φέτος. Δηλαδή τα στοιχεία επιτρέπουν τη σύγκριση της κατάστασης σε σχεδόν όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις, μετά και την παρέλευση ενός έτους πανδημίας.

■ Ενα στοιχείο μόνο διαφοροποιεί τον περσινό Ιούλιο με τον φετινό: οι εισπράξεις από τον τουρισμό, που τέτοιες μέρες το 2020 δεν είχε ακόμη ανοίξει. Αλλά έως και τα μέσα του τρέχοντος μηνός η αγορά βιώνει άλμα εισπράξεων της τάξης του 40% και άνω.

Ανοσία στην οικονομία

Για πρώτη φορά τα πρώιμα στοιχεία από τις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές καταγράφουν εκτίναξη αγορών/πληρωμών που δεν προέρχονται μόνο από την εσωτερική ζήτηση, αλλά έχουν σαν καύσιμο κίνησης τον τουρισμό.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας! Λίγο να βοηθήσουν ο τουρισμός και ένα μέρος τουλάχιστον από τα 24 δισ. καταθέσεις που σωρεύτηκαν στην πανδημία, η επόμενη μέρα των μέτρων στήριξης δεν θα κρύβει λουκέτα και ντόμινο απολύσεων», έλεγαν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στο «b.s.».

Με βάση πληροφορίες του «b.s.», τα πρώτα πρόδρομα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν αύξηση ζήτησης και πληρωμών με κάρτες ή άλλα τραπεζικά μέσα σε κλάδους όπως:

■ βενζινάδικα, μεταφορές
■ εστίαση, καφέ, ποτά
■ ξενοδοχεία
■ ζαχαροπλαστεία
■ λιανική τροφίμων
■ λογιστές
■ pet shops
■ πωλήσεις και επισκευές ποδηλάτων
■ συνεργεία αυτοκινήτων
■ τηλεπικοινωνίες
■ λογαριασμούς ρεύματος, ενέργειας, τηλεφωνίας

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν με βάση τα στοιχεία αυτά ότι άμεσα η αγορά μπορεί να ανακτήσει μέρος από τις απώλειες που υπέστη λόγω των παρατεταμένων lockdowns. Με την προϋπόθεση όμως να μη χρειαστεί να επιστρέψει ξανά σε αυτά.

Η συνολική πορεία του τζίρου και η ανάκαμψη στην αγορά, πάντως, θα αποκαλυφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθούν τα προσωρινά και τα αναλυτικά στοιχεία ΦΠΑ και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο του 2021 .

Διαβάστε ακόμη:

«Ακτή Σαλάντι»: Πώς μπήκε οριστικό λουκέτο στο διάσημο ξενοδοχείο για γυμνιστές της δεκαετίας του ‘80 (pics)

Πυρκαγιές: Ανακοινώνονται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες – Στο τραπέζι και η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

ΡΑΕ: «Energy Storage Day» με νέες άδειες ισχύος 1,66 GW

 

Exit mobile version