search icon

Οικονομία

Ζαββός: Μέσα στο 2022 η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία

Ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε πως είναι απόλυτα αναγκαίο, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, το τραπεζικό σύστημα να γίνει εύρωστο, ευέλικτο και ικανό να μεταφέρει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους πράγματι τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική μας για τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και η προσαρμογή του ΤΧΣ σε μια νέα εποχή τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 1» ανέφερε ο υπουργός, προχωρήσαμε σε μια συστηματική προσπάθεια για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Έτσι σήμερα μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια με επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με χαρτοφυλάκια που ανέρχονται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ – και αυτό μόνο στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Δεύτερο βήμα, είναι η παράταση του προγράμματος, δηλαδή το «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», το οποίο σηματοδοτεί μια νέα (ποιοτικά και λειτουργικά) διαφορετική φάση στο τραπεζικό σύστημα.

Πρόκειται για τις ίδιες τις τράπεζες, που μας ζητούν και καλωσορίζουν τον «ΗΡΑΚΛΗ 2» όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, όπως αναφέρεται και στην 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές. Μέσα στο 2022, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει έναν μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων, απαλλάσσονται το τραπεζικό μας σύστημα από το δυσβάσταχτο άγος των προβληματικών δανείων, ώστε να μπορούν πια, με απελευθερωμένους πόρους, να προσφέρουν ρευστότητα που στοχεύει στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με το ΤΧΣ, ο κ. Ζαββός είπε πως με το νομοσχέδιο αυτό, το προσαρμόζουμε σε μια νέα εποχή τραπεζικού συστήματος και το αναμορφώνουμε σε όργανο κεντρικής σημασίας, ώστε να ενισχύσουμε ακριβώς την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο, να υπερβούν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αναπτύξουν πια με εμπιστοσύνη τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Στόχος μας είναι να γίνει αυτό με την προσέλκυση επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και με νέα κεφάλαια, ώστε να υπάρξει η σταδιακή απεμπλοκή του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε πως είναι απόλυτα αναγκαίο, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, το τραπεζικό σύστημα να γίνει εύρωστο, ευέλικτο και ικανό να μεταφέρει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους πράγματι τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρχίζει, είπε, να φαίνεται πια η έξοδος από την πανδημία και οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας ξαναζεσταίνονται. Σήμερα, η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που εντάχθηκε στην ΕΟΚ. Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα καινοτόμο οιονεί δημοσιονομικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εστιάζεται σε δύο άξονες: αφενός στην ψηφιακή μετάβαση και αφετέρου στην “πράσινη ανάπτυξη” Μετά από σαράντα χρόνια αλλάζουν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού και μας δίνεται και πάλι, πιθανόν για τελευταία φορά, η ευκαιρία να κλείσουμε την ψαλίδα, (το χάσμα βορρά και νότου) και να πλησιάσουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Είναι το κρίσιμο ραντεβού της δεκαετίας, εκτίμησε.

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις διατάξεις της προστασίας των στελεχών του ΤΧΣ σε αποφάσεις που αφορά την συμμετοχή του στις τράπεζες, ο κ. Ζαββός είπε μεταξύ άλλων πως “είναι δύσκολο να απαιτούμε από έναν φορέα, που κλήθηκε, ανεξαρτήτως των χρηματοοικονομικών συνθηκών, εκών άκων να χορηγήσει τη μια φορά κεφάλαια για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και τώρα να του ζητούμε να αποεπενδύσει. Η αποεπένδυση δεν είναι μια στατική διαδικασία. Χρειάζεται να ζυγοσταθμίσουμε σημαντικές παραμέτρους μακροοικονομικές, μικροοικονομικές, συγκυρίας, ώστε στο τέλος να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε ένα δεύτερο στάδιο θα υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθούν και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό των τραπεζών, όπως πχ. τα προσόντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών αλλά και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει από εδώ και εμπρός το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ: Απόλυτη επιτυχία το «πράσινο» ομόλογο – Άντλησε 650 εκατ., στο 3,875% το επιτόκιο

Γιατί οι φρεγάτες δεν θα φέρουν λεφτά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Voucher 200 ευρώ για laptop & tablet: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια

Exit mobile version