search icon

Οικονομία

Ζανιάς: «Good Bank η Eurobank»

Ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας επισήμανε: «Η γέφυρα ρευστότητας η οποία λειτουργεί κάποτε πρέπει ν αποπληρωθεί»

«Η Eurobank αυτή τη στιγμή διαθέτει τον πιο υγιή ισολογισμό, έχει σχεδόν τελειώσει με τα προβλήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κρίσεις και έχει μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό που λέμε μια Good Bank. Επιπλέον, διαθέτει τις καλύτερες προοπτικές για αύξηση της οργανικής κερδοφορίας και επειδή είναι η πιο διεθνής ελληνική τράπεζα αυτές οι προοπτικές ενέχουν σχετικά μικρότερο ρίσκο επειδή διαθέτει τις πιο διαφοροποιημένες πηγές εισοδήματος».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εστιάζοντας στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες, που δημιουργεί η σημερινή κρίση.

Πιο αναλυτικά, ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο υπερδανεισμός του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων. «Η γέφυρα ρευστότητας η οποία λειτουργεί κάποτε πρέπει ν αποπληρωθεί», σχολίασε ο κ. Ζανιάς, για να προσθέσει: «Ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις, στην Ευρώπη, και σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων γίνεται κυρίως με τραπεζικό δανεισμό και λιγότερο με άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά. Σήμερα όμως και μετά από πολλαπλές κρίσεις, αυτός ο δανεισμός έχει καταστεί υπέρμετρος και θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην κανονικότητα».

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, ο πρόεδρος της Eurobank σημείωσε πως το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. «Κάποιο ρόλο επίσης θα παίξει και η τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών (payment culture) μετά από τόσες αναστολές πληρωμών που δίνονται τόσο από τις τράπεζες αλλά και από το κράτος και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών», ανέφερε.

Όσον αφορά στις ευκαιρίες, αυτές αφορούν κυρίως στις νέες μορφές εργασίας που δοκιμάστηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση και στην ανάγκη για γρήγορη ψηφιοποίηση. «Είναι πολύ χαρακτηριστικό και ευχάριστο πως μέσα σε λίγες εβδομάδες από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης οι τράπεζες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να λειτουργήσουν ως ψηφιακές τράπεζες. Και οι δύο αυτές ευκαιρίες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών», κατέληξε ο κ. Ζανιάς.

Exit mobile version