search icon

Οικονομία

Χρέος και προαπαιτούμενα στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου-Ρέγκλινγκ

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ

του Ιωάννη Αντύπα

Την πεποίθηση του για απόφαση της εκταμίευσης της δεύτερης υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου επανέλαβε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Λουξεμβούργο όπου είχε συναντήσεις με τον διοικητή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την μορφή των μέτρων βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συντάξει μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του την σύναψη του νέου προγράμματος με την Ελλάδα.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί πριν το τέλος του 2016 και τόνισε πως για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τα τρία προαπαιτούμενα που δεν συμπεριλήφθηκαν στο χθεσινό νομοσχέδιο που πέρασε από τη βουλή θα εξεταστούν την Πέμπτη στο πλαίσιο του EuroWorking Group, του προπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup.

Σχετικά με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία αλλά να την αναδιαρθρώσει και να την οργανώσει εκ νέου. Στη συνέχεια εξήγησε πως αφού υπάρχει συμφωνία για τα άτομα του εποπτικού συμβουλίου, μέρος της πρώτης αξιολόγησης, απομένει η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου, μέρος της δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό από την αρχή του 2017.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως οι κοινωνικές αναταραχές θα σταματήσουν όταν επιστρέψει στην ανάπτυξη η χώρα, λέγοντας πως «υπάρχει αντίδραση και πιάσαμε ένα χαμηλό σημείο στην αντίληψη του κόσμου, κάτι που περιμέναμε, καθώς ο κόσμος δεν βλέπει ακόμα το όφελος, έπρεπε να αποτρέψουμε τη κόπωση του πληθυσμού, όμως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα στοχεύσουμε στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης».

Exit mobile version