search icon

Οικονομία

Χωρίς εκπλήξεις η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας

Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε το Β+ για την οικονομία με θετικές προοπτικές - Τι σημαίνουν αυτές για το μέλλον: Αναβάθμιση αν βελτιωθούν οι τραπεζικές συνθήκες, υποβάθμιση αν μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη πέσουν έξω από τις προβλέψεις - Ο οίκος βλέπει σταδιακή μείωση του χρέους από το 2019 και μετά

Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε το Β+ για την οικονομία με θετικές προοπτικές – Τι σημαίνουν αυτές για το μέλλον: Αναβάθμιση αν βελτιωθούν οι τραπεζικές συνθήκες, υποβάθμιση αν μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη πέσουν έξω από τις προβλέψεις – Ο οίκος βλέπει σταδιακή μείωση του χρέους από το 2019 και μετά

Του Μάριου Ροζάκου

Στη βαθμίδα Β+, με θετική προοπτική (outlook) διατήρησε απόψε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poor’s.

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω).

Ελαφρώς μικρότερη απόσταση χωρίζει τη χώρα μας από την επενδυτική βαθμίδα στην κλίμακα της Fitch και πολύ μεγαλύτερη απόσταση στην κλίμακα της Moody’s: η μεν πρώτη τοποθετεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική κατηγορία (στο ΒΒ-) και προβλέπεται να κάνει τη δική της πρώτη φετινή αξιολόγηση στις 8 Φεβρουαρίου, η δε Moody’s προσδοκάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση την 1η Μαρτίου, καθώς διατηρεί τη χαμηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα (Β3, δηλαδή έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική).

Όπως ανέφερε το newmoney.gr την περασμένη Τρίτη, η Standard & Poor’s στην έκθεσή της για την ευρωζώνη προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος και ζητούσε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μείωση του αφορολογήτου ορίου, δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πλήρη άρση των capital controls και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Επίσης, χαρακτήριζε τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας καθοριστικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Τι σημαίνουν οι θετικές προοπτικές – Τι θα φέρει αναβάθμιση

Οι θετικές προοπτικές (outlook) υποδεικνύουν ότι ο οίκος μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός των επόμενων 12 μηνών εάν υπάρξει και ενίσχυση της ανάπτυξής της.

Παράγοντας ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση είναι και η βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, αλλά και η άρση των capital controls.

Στον αντίποδα μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση των προοπτικών εάν –κάτι το οποίο ο οίκος δεν θεωρεί πιθανό- υπάρξει αναίρεση των μεταρρυθμίσεων ή εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική προοπτική της Ελλάδας είναι σταθερή, με την χώρα να έχει επιτύχει μία θετική επίδοση σε επίπεδο προϋπολογισμού και μετά από την πολύ καλή συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του ESM προσφέρει στην χώρα ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εξυπηρέτηση του χρέους της έως το 2022, ενώ ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται από το 2019 και μετά.

«Μετά και την έξοδο από το πρόγραμμα του ESM οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας είναι θετικές και πολλά υποσχόμενες, καθώς η χώρα έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,1% το 2018 και αναμένουμε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2,4% το 2019, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάπτυξης στο διάστημα 2020-2022.

Προβλέπεται ότι η απασχόληση θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2% από το 2022 και μετά.
Θεωρούμε ότι εντός της επόμενης 3ετίας η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τόσο και σε επίπεδο πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της χώρας.

Στα αρνητικά για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνυπολογιστούν ο χαλαρός ρυθμός αποκατάστασης της κατανάλωσης αλλά και η απόφαση των αρχών να μειώσουν τις δημόσιες επενδύσεις.

Οι προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων δεν είναι και τόσο θετικές, καθώς υπάρχουν προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Φυσικά υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, όπως η συνεχιζόμενη αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, του προστατευτισμού, κάτι που άλλωστε επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, όμως, έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα για το κόστος στην αγορά εργασία, ενώ είναι εμφανής η σταθερή και ταχεία ενίσχυση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την εξαγωγική δραστηριότητα και αναμένεται ότι το μερίδιο της Ελλάδας στις εξαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνει με σταθερό ρυθμό έως και το 2020.

 

Exit mobile version