του Κωστή Πλάντζου

Εκπνέει άπρακτη, όπως όλα δείχνουν, η διορία μιας εβδομάδος που έδωσε μέχρι σήμερα ή αύριο στους Ευρωπαίους δανειστές, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, για να μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μπορέσει και το Ταμείο να μετάσχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ίσως την Τετάρτη ή την Πέμπτη να  έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ» έλεγε το περασμένο Σάββατο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, χωρίς να γνωρίζει ούτε ο ίδιος τι μέλλει γενέσθαι.

Από Ιούνιο και βλέπουμε…

Πλην απροόπτου, το θέμα του χρέους δεν θα απασχολήσει το αυριανό Eurogroup, ούτε θα ληφθεί απόφαση για να δοθεί στην χώρα μας το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που «έχει λαμβάνειν» μετά την 3η αξιολόγηση.

Προς το παρόν επικρατεί εκκωφαντική σιωπή για την Ελλάδα, αν και πληροφορίες έλεγαν πως υπήρξαν ήδη απευθείας παρασκηνιακές επαφές μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου. Πληροφορίες για επικείμενη σύγκληση του Washington Group δεν υπάρχουν και, όπως φαίνεται, η υπόθεση «ελληνικό χρέος» εξελίσσεται σε καθαρά γερμανική υπόθεση. Σε τέτοια περίπτωση όμως, όπως συνηθίζει το Βερολίνο, δεν δίνει λύση παρά μόνον όταν φτάσουν τα πράγματα στο «παρά ένα».
 
Αυτό σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει ανατροπή μέχρι αύριο, οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να αναμένονται έως τα μέσα του Ιουνίου, εφόσον υπάρχει πρόθεση να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή,  συζητείται η πρόταση Τόμσεν την οποία αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης με «γερμανικό διακόπτη» απενεργοποίησης,  σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.
 
Αλλιώς, θα πάνε όλα στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου ή και σε κάποιο άλλο έκτακτο στα τέλη του μήνα εκείνου –αλλά με το ΔΝΤ πλέον σαν τεχνικό σύμβουλο και όχι ως χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος.
 
Όσο η αβεβαιότητα για το χρέος παραμένει, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους για να «χτίσει» το αποθεματικό ασφαλείας για εξόδους στις αγορές. Εξαντλώντας τα ρευστά διαθέσιμα των κρατικών φορέων και με στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 2018 κατά …1.200% (!), από 934 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε 12,328 δισ. στο τέλος Μαρτίου. Αντίστοιχα όμως και το χρέος αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ (!) από 328 δισ. σε 343 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ό,τι  προλάβουν…
 
Μπροστά στο ενδεχόμενο να τελειώσει ο χρόνος χωρίς συμφωνία για το χρέος, ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέαζε και εχθές για το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος –κάτι πάντως που κρύβει και κινδύνους για την έξοδο στις αγορές και την μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Εν αναμονή των αποφάσεων για την χώρα μας ερήμην της κυβέρνησης όμως, ούτε η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 21 Ιουνίου.  Παρά το «σπρώξιμο» να κλείσει η συμφωνία άμεσα, το Euroworking group διαπίστωσε σε  τηλεδιάσκεψη περίοδο που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες, ότι σχεδόν τα 80 προαπαιτούμενα παραμένουν «λειψά».

Η «δυστοκία» αποτυπώνεται και στο «ολιστικό» σχέδιο Τσακαλώτου των 106 σελίδων, το οποίο με καθυστέρηση ενός μήνα από τότε που κατατέθηκε στο Eurogroup της 27ης Απριλίου,  ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το newmoney.gr και το πήραν στα χέρια τους και οι Έλληνες υπουργοί και βουλευτές. Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι το σχέδιο φαντάζει ευχολόγιο, καθώς δεν θέτει σχεδόν πουθενά ποσοτικούς στόχους.