Δημοσιονομικά περιθώρια για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των συντάξεων στους δικαστικούς ψάχνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάζοντας φρένο στις διεκδικήσεις για τις όποιες αναδρομικές διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους δικαστικούς αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει ότι αν πάμε 10 χρόνια πίσω, τότε το συνολικό κόστος για αναδρομικά φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει -αυτήν την περίοδο- 0 προϋπολογισμός, πόσο μάλλον όταν συνεχίζεται το κυνηγητό της επενδυτικής βαθμίδας. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν τη μερική αποκατάσταση των αποδοχών των συντάξεων, όχι στο ύψος των διεκδικήσεων, αλλά σε ένα επίπεδο που θα θεωρηθεί μια συμβιβαστική αξιοπρεπή λύση.
Δηλαδή αυτό που μελετά η κυβέρνηση είναι μόνο η αύξηση για τα ποσά των μελλοντικών συντάξεων.
Θυμίζουμε ότι -θεωρητικά- μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει η πόρτα της διεκδίκησης για περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πήγες από το ΥΠΕΘΟ, τονίζουν επίσης με νόημα ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα αναπληρώνουν ποσοστά της τάξης το 80% των εν ενεργεία συνάδελφων τους, αλλά θα τις «ανεβάζουν» σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά τις περικοπές του 2012 και έτσι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σ’ αυτό το κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απορρίπτουν το υπουργείο οικονομικών είναι το ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών, καθώς πρέπει να βρεθεί χώρος και για κάποια πρόσθετη παροχή για τους ευάλωτους, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αποκαλυφθούν στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν θα συζητηθεί η υπό διαμόρφωση νομοθετική διάταξη. Αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση είναι οι περίπου 4.000 συνταξιούχοι δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012.
Τέλος, σημειώνεται ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, δημοσιοποιήθηκαν τρεις ακόμη αποφάσεις ενός άλλου ανωτάτου δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έρχονται να δικαιώσουν τους υπηρετούντες στα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, που είχαν προσφύγει κατά της συνταγματικότητας των περικοπών των αποδοχών τους κατά 10% με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012.
Οι αποφάσεις επιδικάζουν αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών από το 2012 για όσους προσέφυγαν και από την ημέρα δημοσίευσής τους για τους υπόλοιπους -μη προσφυγόντες ερευνητές.
Διαβάστε ακόμη
Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 – «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης
Βερόνικα Σκουίντζι: Νέες επενδύσεις για τον Όμιλο Mapei στην Ελλάδα και στο βάθος εξαγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ