search icon

Οικονομία

«Ξεσφραγίζονται» επιταγές που «έσκασαν» μέσα στον Ιανουάριο

Ενεργοποιείται άμεσα η πλατφόρμα για την αναστολή των επιταγών - Το μέτρο ισχύει αναδρομικά από 2-1-2021 - Ποιοι «γλυτώνουν» τον Τειρεσία - Στον «πάγο» (;) και τα έξοδα

Σε εφαρμογή τίθεται και πρακτικά το μέτρο της αναστολής, κατά 75 ημέρες, των επιταγών που  Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, με την ενεργοποίηση -σήμερα η το πολύ αυριο-  από το τραπεζικό σύστημα, της πλατφόρμας όπου θα καταχωρούνται τα αξιόγραφα που “καλύπτονται” από το μέτρο.

Επειδή δεν είχε ψηφισθεί ο νόμος, τόσο τον περασμένο μήνα όσο και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι τράπεζες είτε εισέπρατταν τα τα ποσά των επιταγών από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή σφράγιζαν τις επιταγές εάν δεν “έβλεπαν”  υπόλοιπο στους λογαριασμούς

Ο Ν. 4772/201, που προβλέπει την αναστολή των επιταγών ψηφίστηκε και  το ΦΕΚ Α 15/5.2.2021 που περίμεναν οι τράπεζες εκδόθηκε. Το άρθρο 28 προβλέπει πως  δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία» όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2-1-2021 υπό την προϋπόθεση οτι θα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα,  για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής  έως τις 28-2-2021 οι προθεσμίες  θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Προσοχή όμως, στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εξάλλου, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται  παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ Σταύρος Καφούνη,  όσες επιτίμαγες σφραγίστηκαν, προφανώς…. “ξεσφραγίζονται”  ενώ έχει υποβληθεί αίτημα ώστε  να “παγωσουν” τα έξοδα ακάλυπτης επιταγής (20 ευρω ανα φυλλο) που χρεώνουν οι τράπεζες  για  επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών.

Λόγο των προσδοκιών για τον εορταστικό τζίρο χιλιάδες οι επιχειρήσεις αγόρασαν  εμπορευμα- στοκ, πληρώνοντας με επιταγές, οι οποίες αρχίζουν να λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τις παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση ουσιαστικά το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους κομιστές των επιταγών.

Διευκολύνσεις και για υποχρεώσεις στο Δημόσιο

Τι θα ισχύσει όμως για τους κομιστές των αξιογράφων όσων αφορά στις υποχρεώσεις τους;

(α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

(β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, για παράδειγμα, εάν μια επιταγή λήγει την 1η Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 14 Μαϊου 2021, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι είτε λόγω αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί δραστική πτώση στο τζίρο τους.

Διαβάστε ακόμη

Οι «χρυσές» business του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Ο ΜVΡ του ΝΒΑ σκοράρει εντός και εκτός γηπέδων

Πώς ξεγελάς Χιώτη καραβοκύρη, οι δουλειές του Mubadala και τα (υπόλοιπα) ασημικά της MIG

Jotun: Ο «γίγαντας» που βάζει χρώμα στη Ναυτιλία

 

 

Exit mobile version