search icon

Οικονομία

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία - Η διαδικασία και οι προβλέψεις της νομοθεσίας

Αρχίζουν και πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την εφορία (που “πάγωσαν” το καλοκαίρι) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ασκεί εκ νέου πιέσεις στους οφειλέτες καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 107 δισ. Ευρώ.

Oι νέοι πλειστηριασμοί που «βγάζει» η ΑΑΔΕ αφορούν σε κτίρια, οικόπεδα κ.λπ. με χαμηλές τιμές πρώτης προσφοράς Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία οφειλών που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους με την εφορία και ως εκ τούτου τους επιβλήθηκαν κατασχέσεις. Τα ακίνητα αυτά βγαίνουν τώρα στους e-πλειστηριασμούς ενώ οι προκηρύξεις θα ενταθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών.

Το πρόγραμμα της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει σειρά από πλειστηριασμούς οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατάσχεση κινητών (είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου) ή κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό και ο προϊστάμενος της εφορίας υποχρεούται να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης μετά από την παρέλευση 40 ημερών.

Το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

Διαβάστε ακόμη:

Κρουαζιέρα: Από το 2026 να εφαρμοστεί το τέλος ανά επιβάτη

Στον πάγο για 12 μήνες οι εργολαβίες για τα έργα ύψους 1,4 δισ. στη Θεσσαλία

Τέσσερις νέοι παίκτες στο Ελληνικό επενδύουν πάνω από €400 εκατ. (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version