Κι όμως, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα παραμένουν ψηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. και ο ελληνικός τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάνοντας τα τελευταία χρόνια «πρωταθλητισμό» με αύξηση σε έσοδα και αφίξεις, τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν επαρκές προσωπικό.
Το οξύμωρο προκύπτει από την τελευταία έρευνα για τις «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και παρουσιάστηκε χθες στο ΞΕΕ. Από το σύνολο των 9.971 ξενοδοχείων που είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο του ΞΕΕ στο τέλος του 2019, η έρευνα του ΙΤΕΠ πραγματοποιήθηκε σε ένα ικανοποιητικό δείγμα 897 ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που δήλωσαν οι ξενοδόχοι από το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων που ζήτησαν σε όλη την Ελλάδα την περασμένη χρονιά καλύφθηκε το 73% και οι υπόλοιπες έμειναν ακάλυπτες.
Η έλλειψη εργαζομένων αφορά όλους τους κλάδους και μάλιστα το μεγαλύτερο έλλειμμα σημειώνεται σε θέσεις που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το λογιστήριο ή τεχνικοί πληροφορικής (ΙΤ) όπου καλύφθηκαν αντίστοιχα μόνο το 55% και το 57%. Τη μεγαλύτερη κάλυψη παρουσιάζουν θέσεις όπως αυτές στην καθαριότητα (76%), την τεχνική υποστήριξη (76%), τον επισκιτισμό (74%) και τις πωλήσεις- marketing (74%).
Συνολικά πέρυσι ζητήθηκαν από τους ξενοδόχους 21.821 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι 15.852 συνολικά. Σημειωτέον ότι ο κλάδος συνεχίζει σταθερά τις επενδύσεις αναβάθμισης- αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και τις ανάγκες του, έχοντας επενδύσεις, όπως καταγράφει η μελέτη, την περίοδο 2017-2019 μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, με μια σταθερή επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο. Επιπλέον, με βάση τα περυσινά στοιχεία, η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018, ενώ για κάθε 2,5 νέα δωμάτια, δημιουργείται 1 νέα θέση εργασίας.
Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους υφίσταται η «ψαλίδα» προσφοράς- ζήτησης στην απασχόληση, το θέμα έχει τεθεί από πέρυσι στο ΞΕΕ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κ. Κωνσταντίνα Σβίνου. «Οι ανάγκες αφορούν τόσο εξειδικευμένο προσωπικό όσο και λιγότερο εξειδικευμένο».
Όπως επισημάνθηκε, η νησιωτική Ελλάδα ανέκαθεν αντιμετωπίζει θέμα όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές από τις οποίες είναι εποχικές. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει ενταθεί περαιτέρω γιατί σε ουκ ολίγους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς υφίσταται το ζήτημα της ακριβής στέγης και της αύξησης των ενοικίων, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. «Ειδικά η εξεύρεση στέγης είναι απαγορευτικός παράγοντας για ανέργους Περιφερειών της ηπειρωτικής Ελλάδας να έρθουν στα νησιά να εργαστούν όπου υπάρχει ανάγκη», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ένα ακόμη ζήτημα είναι το θέμα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, το οποίο είναι επίσης ψηλό και την περίοδο της υψηλής σεζόν απαγορευτικό για τους εργαζομένους και τους συγγενείς τους σε ξενοδοχεία της νησιωτικής Ελλάδας για τις μετακινήσεις τους.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό κενό και στο κομμάτι της διασύνδεσης του τουρισμού με την εκπαίδευση. «Πρέπει το εκπαιδευτικό κομμάτι του τουρισμού να λειτουργεί χέρι με χέρι με το επιχειρείν ώστε να καλυφθεί το κενό. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει μελλοντικά η χώρα, γιατί με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα».
Περί κορωνοϊού
Αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τον κορωνοϊό, ερωτηθείς, ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι «δεν είμαστε στη φάση που πρέπει να μετράμε επιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Είναι μία μεγάλη ανησυχία για τον τουρισμό παγκοσμίως και σαν τέτοιο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα ούτε να μετράμε απώλειες (σ.σ. π.χ. σε σχέση με τον αριθμό των Κινέζων τουριστών που όμως είναι πολύ μικρός στην Ελλάδα)- ούτε όμως και κέρδη (π.χ. ότι οι διεθνείς τουρίστες θα στραφούν στην Ευρώπη και άρα και στη χώρα μας)». Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ως παγκόσμια απειλή. Ζητήσαμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να μας αποστείλει οδηγίες προς τα μέλη για το θέμα και αυτές οι οδηγίες έχουν φύγει αυτή την στιγμή προς όλα τα ξενοδοχεία της χώρας».