Με «μαξιλάρι ασφαλείας» 2,154 δισεκατομμύρια ευρώ από υπερεισπράξεις φόρων και πρωτογενές πλεόνασμα 2,116 δισ. έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο α΄εξάμηνο της χρονιάς. Οι εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν τα 27,2 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος εξαμήνου ήταν να εισπραχθούν 25,06 δισ. και αυτό καθιστά ρεαλιστικό τον στόχο του προϋπολογισμού να εισπραχθούν και άλλα 30 δισ. ευρώ στο (πιο “βαρύ” φορολογικά) β΄ εξάμηνο της χρονιάς.
Σε συνθήκες κρίσης διεθνούς αβεβαιότητας και ακρίβειας όμως, η εξέλιξη αυτή δείχνει τις αντοχές της αγοράς και των φορολογουμένων. Τα υπερέσοδα στηρίζονται μεν στην Ανάπτυξη και την αυξημένη φορολογική συμμόρφωση πολιτών και επιχειρήσεων. Επηρεάζονται καθοριστικά όμως -και όχι πάντα ευνοϊκά- από τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, επί των οποίων επιβάλλονται οι έμμεσοι φόροι.
Παρόλα αυτά, τα έσοδα από φόρους στα καύσιμα ακολουθούν αντίστροφη πορεία και, πλέον, είναι κάτω από τους στόχους! Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού μάλιστα, έως τον Ιούνιο άνοιξε «τρύπα» 196 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στο εξάμηνο από έσοδα που αναμένονταν από ΦΠΑ και ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή (-6,3% από τα προβλεπόμενα). Και ενώ φυσιολογικά η πτώση τιμών στα καύσιμα δικαιολογεί μείωση και στα έσοδα από ΦΠΑ (-80 εκατ. ευρώ), από την άλλη η μείωση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων (-116 εκατ. ευρώ) αντανακλά μεγάλη πτώση του όγκου πωλήσεων, δηλαδή συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης, ή και αύξηση του λαθρεμπορίου ενδεχομένως.
Παρόλα αυτά:
1. συνολικά στο εξάμηνο η αύξηση στα φορολογικά έσοδα κατά 2.154 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, στηρίχθηκε κυρίως:
· στα έσοδα από ΦΠΑ που ανήλθαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα έσοδα ΕΦΚ (καυσίμων καπνού, ποτών κλπ) ανήλθαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας που ανήλθαν σε 1,567 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 53 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα από φόρους εισοδήματος που ανήλθαν σε 7,479 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 787 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» που ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1 εκατ. ευρώ.
2. ειδικά το μήνα Ιούνιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,623 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,741 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου εξαιτίας κυρίως της μη είσπραξης του τιμήματος παραχώρησης που αναμενόταν το συγκεκριμένο μήνα για τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, καθώς και των μειωμένων εσόδων ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,305 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,614 δισ. ευρώ.
Ωστόσο τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 4,349 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 237 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως:
· στα έσοδα από ΦΠΑ που ανήλθαν σε 1,625 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 55 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα των ΕΦΚ (κυρίως καπνού και ποτών) που ανήλθαν συνολικά σε 594 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 11 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα των φόρων εισοδήματος που ανήλθαν σε 1,321 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.
· στα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» που ανήλθαν σε 2,171 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 1,189 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων εσόδων από επιστροφές δαπανών κατά 642 εκατ. ευρώ και από τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά 260 εκατ. ευρώ. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 2.171 εκατ. ευρώ, ποσό 257 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 162 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Διαβάστε ακόμη
Σκυλακάκης στο Bloomberg: Ο τουριστικός κλάδος δεν επηρεάζεται συνολικά από τις φωτιές (vid)
H κλιματική «κόλαση» θα μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα
Φορολοταρία Ιουνίου: Δείτε αν κερδίσατε έως €50.000
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ