Εντός Φεβρουαρίου προβλέπεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα επιλύει-μεταξύ άλλων- θέματα που συνδέονται με τους δασικούς χάρτες και αποτελούν τροχοπέδη στην κύρωσή τους αλλά και τις διεκδικήσεις του δημοσίου έναντι ιδιωτών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην βουλή ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα. Πρώτον, στις Επιτροπές Αντιρρήσεων με στόχο την διευκόλυνση στην στελέχωσή τους αλλά και στην εξέταση των 170.000 ενστάσεων από τις οποίες σήμερα έχουν συζητηθεί μόλις 10.000. Ο υπουργός, σημείωσε ότι αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε όπως σήμερα, οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν σε 27 χρόνια!
Η παρέμβαση του ΥΠΕΝ προβλέπει την αύξηση των Επιτροπών αλλά και τον επανακαθορισμό της αμοιβής των μελών τους ώστε να δοθούν οικονομικά κίνητρα που θα προσελκύσουν περισσότερο επιστημονικό προσωπικό. Δεύτερον, την δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εφόσον εξετάζεται η αντίρρηση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλο το νόμο. Περιγράφοντας την σημερινή πραγματικότητα, ο υπουργός έκανε λόγο για παραλογισμό, ο οποίος πρέπει να τελειώσει. “Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας”.
Με υπουργική απόφαση θα λύσει το υπουργείο και το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει με τις διεκδικήσεις του δημοσίου, λόγω της κτηματογράφησης της χώρας. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χθες ότι η υπουργική απόφαση, “θα προβλέπει το εύρος των δασικών χαρτών”, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου οι εκτάσεις δεν είναι δασικές αλλά ο νόμοι εξακολουθούν να τις προσδιορίζουν ως δασικές. Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για “πολιτική σχιζοφρένεια” “Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση” ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκονται στον αέρα χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εντός σχεδίου περιοχές και σε δήμους όπως τα Βριλήσσια, το Σαρωνικό, τη Λαυρεωτική καθώς σε αυτούς εμφανίζεται ως κύριος των ιδιοκτησιών το δημόσιο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ θα είναι το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Όπως σημείωσε η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή με τα αυθαίρετα μέσα σε δάση, ωστόσο ζήτησε την στήριξη των κομμάτων στις επερχόμενες παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να πειστούν για τις αλλαγές όλες οι πτέρυγες της βουλής και χωρίς διάθεση “δονκιχωτισμού”.