του Αργύρη Παπαστάθη
«Ασκήσεις» διαχείρισης των χαμηλών προσδοκιών στις συζητήσεις για το χρέος ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει από χθες η κυβέρνηση μετά τις άκαρπες συναντήσεις του Washington Group και του Euro Working Group (EWG) στο Παρίσι.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η βασική ανάγνωση των εξελίξεων είναι ότι το ΔΝΤ Θα παραμείνει στην Ελλάδα σε τεχνικό ρόλο ως το τέλος του μνημονίου (20 Αυγούστου) αλλά και μετά από αυτό στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης. Την επισήμανση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις χθες στην Ουάσινγκτον μετά την αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας στο Παρίσι ανάμεσα σε δύο στελέχη του Ταμείου (Πόουλ Τόμσεν – Πίτερ Ντόλμαν) και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με κυρίαρχο το ρόλο της Γερμανίας.
Αυτή η ανάγνωση όμως δεν είναι και η μοναδική. Διότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στον Καναδά (για τις συναντήσεις των ηγετών του G7) και στις 12 Ιουνίου στη Γερμανία, δύο ορόσημα που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να δώσουν συνέχεια στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό χρέος που -όπως επισημάνθηκε και χθες- συνεχίζονται με στόχο μια λύση ακόμη και στο και πέντε”.
Το χρονικό όριο τοποθετείται αυτή τη στιγμή στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου όπου θα συμμετάσχει και η Λαγκάρντ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως των Θεσμών για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί ως τις 14 Ιουνίου ώστε να υπάρχει ΦΕΚ ως τις 21 του μηνός που συνεδριάζει το Eurogroup.
Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου του ESM αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022 το οποίο προβλέπει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν αθροιστικά τα 7,9 δισ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για φέτος και τα επόμενα τέσσερα έτη. Ενδεικτικά, το 2022 το πλεόνασμα εκτινάσσεται στο 5,19%…
Χαμηλώνει τον πήχη η κυβέρνηση
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσει η πίεση του ΔΝΤ για μία φιλόδοξη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συμβιβαστεί με την πολύ πιο περιορισμένη παρέμβαση που επιθυμεί το Βερολίνο και αναδεικνύει ως θετική εξέλιξη την παραμονή του ΔΝΤ σε τεχνικό ρόλο (όπως είναι και σήμερα στο 3ο μνημόνιο).
Αργότερα μέσα στην ημέρα χθες κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι «το ΔΝΤ θέλει μέτρα ελάφρυνσης, που πηγαίνουν πέραν αυτών, που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, αλλά με βάση την ανάλυσή μας δεν τα χρειαζόμαστε», χαμηλώνοντας έτσι κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος.
Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα του χρέους αποδίδεται αυτή τη στιγμή στη στάση της Γερμανίας που παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή. Για παράδειγμα, το Βερολίνο επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των 130 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη, το ΔΝΤ ζητεί 15 ενώ η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.