Έκπληξη δηλώνει το γεγονός ότι η συνολική επέκταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές και αντίθετα τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αναφέρουν καμία βελτίωση στον πληθωρισμό, αναφέρουν μειωμένες προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας και εύθραυστες προσδοκίες για δαπάνες και αποταμιεύσεις, σύμφωνα με την Wood & Company.
«Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο -50 τον Οκτώβριο, από -51 τον Σεπτέμβριο. Αν και πρόκειται για καλά νέα, ο δείκτης σημείωσε αλματώδη πτώση τον Σεπτέμβριο και, ακόμη και με αυτή την ανάκαμψη, παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από ότι είχε παρατηρηθεί νωρίτερα μέσα στο έτος και σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό του Νοεμβρίου του 2022.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο επίμονος αντιλαμβανόμενος πληθωρισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο από ότι στην ΕΕ. Στην ΕΕ, ο υψηλός αντιλαμβανόμενος πληθωρισμός είναι πρόβλημα αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει ταχύτερη βελτίωση από αυτή που βλέπουμε στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον των οικονομικών τους, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο οίκος.
«Από το μηνιαίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η αναλογία των μισθολογικών συμφωνιών που περιλαμβάνουν αύξηση μισθών βελτιώνεται φέτος, αλλά παραμένει λιγότερο από το μισό. Τα νοικοκυριά επωφελούνται από καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης από ότι στο παρελθόν και καταβάλλονται υπερωρίες αλλά η αγορά εργασίας και η ισχύς των εταιρικών ισολογισμών δεν είναι ακόμη επαρκείς για να προσφέρουν ευρεία αύξηση των πραγματικών μισθών. Επιπρόσθετα, τα νοικοκυριά έχουν την πλειονότητα των αποταμιεύσεών τους σε μετρητά, τα οποία εξακολουθούν να αποδίδουν ένα σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου, λόγω του πληθωρισμού», σχολιάζει η Wood & Company.
«Ο τομέας στον οποίο υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή βελτίωση παραμένουν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να συρρικνώνονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το τρίτο τρίμηνο. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων, αλλά και επειδή τα νοικοκυριά υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει του επικείμενου κρατικά επιδοτούμενου προγράμματος «Σπίτι μου». Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται επίσης να παραμείνει αμετάβλητη», εξηγεί η Wood.
Οι προβλέψεις για την οικονομία
Ο οίκος της Wood & Company αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι ανέφεραν πτώση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Ο δείκτης του βιομηχανικού τομέα μειώθηκε στο 1,9, από 8,2 τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 37,3, από 41,1 τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης του λιανικού εμπορίου μειώθηκε στο 5,5, από 13,8, και ο δείκτης του κατασκευαστικού τομέα συρρικνώθηκε κατά 0,6, από 5,2 τον Σεπτέμβριο.
Η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί σε 2,4% φέτος και 2,3% το 2025, με σημαντική μείωση του δείκτη χρέους σε 153% φέτος και 149% το 2025. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κυμανθεί σε 1% με ,6% και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων θα μειωθούν σε 3,31% με 3,3% έως το 2025.
«Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο ευμετάβλητοι από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε το μέγεθος αυτών των μεταβολών δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ένδειξη επικείμενης σκληρής προσγείωσης, αλλά όλες οι έρευνες του τομέα υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα αμβλύνεται. Κατά την άποψή μας, είναι κάπως περίεργο να βλέπουμε την αδυναμία στις κατασκευές, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από το Ταμείο RRF της ΕΕ και την αυξανόμενη αύξηση του δανεισμού προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει ελλείψεις σε υλικό εργατικό δυναμικό, οι οποίες έχουν βελτιωθεί φέτος μέχρι στιγμής χάρη στις προσπάθειες πολιτικής για την αύξηση των εισροών ξένων εργαζομένων», εξηγεί η Wood & Company.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 67,8% των εταιρειών που απάντησαν στη μηνιαία έρευνα δηλώνουν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην παραγωγή και το μέγιστο ποσοστό ήταν τον Αύγουστο του 2024, με 92%. Άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την παραγωγή είναι οι οικονομικοί περιορισμοί (που επηρεάζουν το 27% των ερωτηθέντων) και η έλλειψη ζήτησης (29%). Ο πληθωρισμός των τιμών των διαμερισμάτων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και από το 2ο τρίμηνο του 2024, συνέχισε να αυξάνεται ζωηρά, αν και λιγότερο γρήγορα από ότι προηγουμένως, στο 9,2% ετησίως. Ο δείκτης τιμών κατοικιών που υπολογίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος επέστρεψε στο ανώτατο επίπεδο του 2008 το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε ονομαστικούς όρους. Ο δείκτης τιμών γραφείων άρχισε επίσης να ανακάμπτει πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, γεγονός που υποδηλώνει ότι, φέτος θα σημειώσουν πιθανώς νέα επέκταση σε σχέση με το τελευταίο ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ το 2023.
Διαβάστε ακόμη
Aλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ: Tα νέα όρια ταχύτητας και τα αυστηρά πρόστιμα
Πληθωρισμός: Στο 3,2% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Στο 2% στην ευρωζώνη (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα