Αύριο Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη, η διάταξη που, κατ’ αναλογία και αντιστοιχία, δίνει τα αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους το διάστημα 2015-2016, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Θα ευθυγραμμιστούν όλα τα συστήματα πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας μέσω e-efka και θα γίνει η καταβολή άμεσα, με σκοπό να ικανοποιήσουμε με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα που έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να πληρωθούν τον Οκτώβριο» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Η πρόκληση

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προϋπολογίσει δημοσιονομικά ένα κόστος 1,4 δις για 1,1 εκατ. συνταξιούχους την περίοδο 2015- 2016. Πράγματι, σε αυτόν τον πληθυσμό κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δώσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα. Η άσκηση δεν είναι εύκολη. Μακάρι να ήταν η δυνατότητα καταβολής σε κληρονόμους των συγκεκριμένων ποσών με την ίδια ευκολία που θα τα καταβάλουμε στους εν ζωή συνταξιούχους. Εδώ θέλει άλλη διαδικασία και η άσκηση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πως θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Αν μπούμε στη διαδικασία και έρχονται στον e-efka χαρτιά που να πιστοποιούν τα κληρονομικά δικαιώματα, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

«Σίγουρα δεν θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία, σίγουρα θα ακολουθηθεί μία ξεχωριστή οδός. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε το συντομότερο δυνατό πλαίσιο καταβολής με τη λιγότερη δυνατή χρονοκαθυστέρηση και γραφειοκρατία. Υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, να δούμε ποιο θα εφαρμόσουμε τελικά. Είναι προϊόν συζήτησης και απόφασης. Αυτό που μας απασχολεί είναι να βρούμε μία λύση να καταβάλλουμε αυτά τα λεφτά και αν θα τα δώσουμε.

Δυστυχώς κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή, είναι ένα ζήτημα. Ναι θέλουμε να τα καταβάλλουμε και πρέπει να τα καταβάλλουμε στους κληρονόμους τα συγκεκριμένα χρήματα… τον τρόπο και τη διαδικασία είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασίσουμε βλέποντας τα πράγματα.

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει η βούληση να καταβληθούν. Το πρόβλημά μας είναι να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Θα δούμε πως θα την αποφύγουμε γιατί αν μπούμε στο τυπικό – καθαρά γραφειοκρατικά έγγραφα και υποβολή κειμένων ,εγγράφων, ποιοι είναι πιστοποιημένοι κληρονόμοι του θανόντα ή της θανούσης- θα είναι μία διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια. Πρέπει να αποφύγουμε όλο αυτό, με έναν τρόπο εύκολο, να βρούμε πως μπορούμε να καταβάλουμε τα χρήματα με τη λιγότερη γραφειοκρατία. Το επεξεργάζεται ήδη ένα επιτελείο στον e- efka», συμπλήρωσε.