Σειρά διευκρινίσεων για τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, παρείχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι περίπου 1.700.000 εργαζόμενοι – μισθωτοί, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν, είτε λόγω υποχρεωτικού «λουκέτου» της επιχείρησης είτε λόγω του μειωμένου τζίρου της εταιρείας, βάσει των Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Η αποζημίωση θα διατεθεί σε δύο διαφορετικές ταχύτητες.
«Αρχικά, θα τη λάβουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή (σ.σ. υποχρεωτικό “λουκέτο”) – μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ».
«Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ» αποσαφήνισε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο «Open».
Στη συνέχεια, όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, «θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι», οι οποίοι ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ.
«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε, χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο υποβολής των αιτήσεων για τους εργοδότες εκπνέει στις 20 Απριλίου όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, και στις 10 Απριλίου όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης της ειδικής αποζημίωσης, η οποία μέχρι στιγμής αφορά το διάστημα έως τις 30 Απριλίου.
«Εάν και εφόσον σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι, στην περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Όλα είναι στο τραπέζι, για να επανεξετάσουμε τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το επιστημονικό δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής» σχολίασε, μεταξύ άλλων.
Για την προστασία των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. «Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί.