Κι ενώ το Brexit είναι γεγονός, οι Βρετανοί φαίνεται ότι επί του παρόντος δεν …πτοούνται και θα αυξήσουν φέτος τα ταξίδια τους στην Ευρώπη το 2020, με την Ελλάδα μάλιστα να κατέχει, σταθερά, περίοπτη θέση και τη φετινή χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία από την έρευνα από την AlphaWise για λογαριασμό της Morgan Stanley, η πρόθεση των Άγγλων να ταξιδέψουν το 2020 στο εξωτερικό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή ενδιαφέροντος επίσκεψης ανά προορισμό: Κερδισμένη από άποψη ενδιαφέροντος επίσκεψης των Άγγλων για το 2020 δείχνει να είναι η δυτική Μεσόγειος -Ισπανία και Πορτογαλία- που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 36% των προτιμήσεων, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 32%.

Μεγάλη διαφορά σε σχέση με την περυσινή χρονιά έχουν επίσης η Τουρκία και η Αίγυπτος (προφανώς λόγω …τιμής) με ποσοστό πάνω από 12% φέτος, ενώ πέρυσι ήταν κοντά στο 7%.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται σταθερή/ ελαφρά θετική κι έρχεται μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα στην τρίτη θέση των προτιμώμενων προορισμών για τους Βρετανούς το 2020, με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 20%. Πτωτικά σε σύγκριση με τα νούμερα που έχουν καταγραφεί για το 2019 κινούνται οι προορισμοί της «Κεντρικής Μεσογείου» όπως χαρακτηρίζονται από την έρευνα, ήτοι Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται πάντως δεύτεροι σε προτίμηση με ποσοστό πάνω από 23%.

Για το επόμενο δωδεκάμηνο, με βάση την έρευνα, ποσοστό 79% των Βρετανών δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό, έναντι 73% του 2019 και 68% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2018- το χαμηλότερο για την τελευταία πενταετία.

Για τη χώρα μας πάντως το Brexit είναι από του βασικούς παράγοντες της φετινής χρονιάς που λαμβάνουν υπόψη οι τουριστικοί φορείς και αποτελούν μία από τις «προκλήσεις» της επόμενης θερινής σεζόν, με το δεδομένο ότι η σημασία της βρετανικής αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα νούμερα για το 2019, η «ψαλίδα» όσον αφορά τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, Γερμανία (στην πρώτη θέση) και Βρετανία (δεύτερη) έκλεισε ακόμη περισσότερο, με τους τουριστικούς φορείς να παρατηρούν «μία τάση μείωσης της πρωτοκαθεδρίας της Γερμανίας».

Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019, οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 8,4% και διαμορφώθηκε στα 3,98 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 19,4% και διαμορφώθηκε στα 3,47 εκατ. ταξιδιώτες.