search icon

Οικονομία

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Πώς κάνετε αίτηση – Πότε γίνονται οι εγγραφές

Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών

Οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που ξεκίνησαν την Τετάρτη 19 Μαϊου 2021 θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Τετάρτη, 30 Ιουνίου και ώρα 23:59.

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του ΟΑΕΔ λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή) και δεχονται σε βρέφη-νήπια από 8 μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2021) έως 4 ετών.

Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ).

 Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2020:

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Οργανισμού 

Θα χρειαστείτε:

Στη συνέχεια, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και καταρτίζονται πίνακες επιλεγμένων και αναπληρωματικών βρεφών – νηπίων.

Η δράση

Η λειτουργία των 26 ιδιόκτητων Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών του ΟΑΕΔ αποτελεί μια ακόμα δράση που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σκοπός του Οργανισμού είναι μέσω της προσχολικής αγωγής να παρέχονται οι συνθήκες για ευτυχισμένα παιδιά που μελλοντικά θα γίνουν ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες.

Με το πρόγραμμα λειτουργίας των ΒΝΣ ο ΟΑΕΔ συμβάλλει στο ευρύτερο εθνικό έργο στο χώρο της προσχολικής αγωγής και παράλληλα συμπαρίσταται στις οικογένειες των εργαζομένων με στόχο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής. Η λειτουργία των ΒΝΣ του ΟΑΕΔ τηρεί υψηλές προδιαγραφές, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και σε θέματα κατάρτισης του προσωπικού.

Από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ, 8 λειτουργούν στα όρια του Ν. Αττικής και 18 σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Στην Αττική λειτουργούν ΒΝΣ στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ΒΝΣ στις πόλεις: Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Αλλαγές σε όλους τους σταθμούς της χώρας

Ριζικές αλλαγές αναμένονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας καθώς η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου συγκρότησε ομάδα εργασίας η οποία θα καταθέσει προτάσεις για το πως πρέπει να διαμορφώνεται η καθημερινότητα των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ειδικότερα η ομάδα εργασίας θα παραδώσει προτάσεις αλλά και πρακτικό υλικό (συλλογή με παιχνίδια και βιβλία) και θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, έργο της Ομάδας είναι να τεθούν οι ποιοτικές προδιαγραφές διαπαιδαγώγησης, απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών (βρεφών και νηπίων έως 4 ετών) στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στόχος είναι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σταθμού, περιοχής και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου να λαμβάνουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους παροχές, γνώσεις και ερεθίσματα. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί και θα υποστηριχθεί η σωστή γνωστική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξή τους, κρίσιμη για το ενήλικο μέλλον τους και σημαντικός παράγοντας πρόληψης ανισοτήτων.

Η Ομάδα Εργασίας θα παραδώσει προτάσεις αλλά και πρακτικό υλικό (συλλογή με παιχνίδια και βιβλία) για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η καθημερινότητα των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα. Θα ακολουθήσει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας της υφυπουργού είναι:

Ιδιαίτερα σημαντικός για την Ομάδα Εργασίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας είναι ο συμβουλευτικός ρόλος της διεθνούς φήμης καθηγήτριας Sally Grantham McGregor και της Marta Rubio Codina, οι οποίες έχουν σημαντική ακαδημαϊκή και πρακτική εμπειρία στο θέμα της βρεφικής και παιδικής ανάπτυξης σε αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας της υφυπουργού είναι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να λάβουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους γνώσεις και ερεθίσματα ως κρίσιμο υπόβαθρο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους ως μαθητές/-τριες, ως επαγγελματίες αλλά και ως μέλη της κοινωνίας. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης της Πρόνοιας στην Ελλάδα ώστε να καταστεί ένα ενεργητικό μηχανισμό ενδυνάμωσης δημιουργίας ευκαιριών με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για την πορεία των μικρών παιδιών στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Προς αύξηση κεφαλαίου €800 εκατ. η Alpha Bank – Ισχυρή πτώση στο Χ.Α.

myAADE Live: ΑΦΜ απλά και σε λίγα λεπτά μέσω τηλεδιάσκεψης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει για τον τουρισμό με τη συμφωνία στην ΕΕ

Exit mobile version