Τη θέση ότι η στήριξη των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται απ’ τον COVID19 πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη εξέφρασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).
Ταχύτερες και μεγαλύτερες προκαταβολές
Παράλληλα πρότεινε την ταχύτερη πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και σε υψηλότερο ποσοστό ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των αγροτών. Στην κατεύθυνση αυτή στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ πρότεινε τα εξής:
* Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών στο ύψος του 80% των άμεσων ενισχύσεων με πιθανή ημερομηνία καταβολής νωρίτερα του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
*Υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών άνω του 50% για τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ με μειωμένες εγγυήσεις.
*Χαμηλότερο ποσοστό στους επιτόπιους ελέγχους για την ταυτοποίηση και την καταγραφή των ζώων μέχρι ποσοστού 1,5%.
*Πλήρης ευελιξία για τη μεταφορά πόρων μεταξύ των μέτρων του ΠΑΑ.
Ενίσχυση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο υπουργός τόνισε στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα στηρίζει το υπό έγκριση Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του στην άμεση ανακούφιση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να διατεθεί ποσοστό ύψους 2% του ΠΑΑ χρηματοδοτούμενο πλήρως (100%) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στήριξη των οινοπαραγωγών
Επίσης ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του μέτρου αποστάξεως κρίσης για τη στήριξη του οινοπαραγωγικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση και της χώρας μας παροτρύνοντας παράλληλα τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έμπρακτη στήριξη των οινοπαραγωγών.
Ενίσχυση της αλιείας
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός ανέπτυξε στους ομολόγους του τα μέτρα που λαμβάνει ήδη το Υπουργείο. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο βαρύ πλήγμα που έχει καταφέρει η κρίση της πανδημίας στον κλάδο της ελληνικής Αλιείας και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την ανακούφιση της μεν παράκτιας αλιείας με το ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ ήδη διαμορφώνεται το πλαίσιο στήριξης της μέσης Αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών από το πρόγραμμα Αλιείας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά προτεραιότητα, οι απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση του μέτρου της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς επίσης και του μέτρου για την αποζημίωση των ιχθυοκαλλιεργητών μέσω του ΕΠΑΛΘ.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση την οποία επέδειξαν η Ευρωπαϊκή Προεδρία και η Κομισιόν στην ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων στήριξης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η διάθεση επιπλέον πόρων προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Σημειώνεται πως στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.