Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ώστε να δοθούν δάνεια σε κράτη που δίνουν μάχη κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau. Αυτή η κίνηση, όπως είπε, θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η έκκληση του Villeroy έρχεται σε μια στιγμή που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο για παροχή πολλαπλών γραμμών χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τα κράτη της ζώνης του ευρώ. Ενα τέτοιο βήμα θα ήταν απαραίτητο, αν και όχι αρκετό, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να προβεί σε αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του «προγράμματος OMT» (σσ. πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών -ΕΣΚΤ- να αγοράζει στις δευτερογενείς αγορές ομόλογα των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις).
«Εφεξής, υποστηρίζω την ιδέα των κατ’ εξαίρεση παροχή ευρωπαϊκών δανείων για τον κορωνοϊό τα οποία θα χορηγούνται από τον ESM», ανέφερε ο Villeroy σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest France.
Το πρόγραμμα ΟΜΤ που ξεκίνησε επί ημερών Mario Draghi, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δέσμευσης της ΕΚΤ να προστατεύει την ακεραιότητα της ευρωζώνης όποτε αυτή απειλείται. Το πρόγραμμα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει θεωρητικά απεριόριστα κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά από μέλη της ευρωζώνης που έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης με τον ESM.
Μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, ανέφερε και αυτός τον ESM για να προσθέσει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν με συλλογικό τρόπο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχουν οι κκ. Villeroy και Guindos, αναβάθμισε τις δράσεις του κατά της κρίσης του ιού την περασμένη εβδομάδα αποδεσμεύοντας 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση αγοράς ομολόγων και παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες.
«Λάβαμε δυο ιστορικής σημασίας αποφάσεις σε 8 ημέρες, με ομόφωνη απόφαση να δράσουμε», ανέφερε ο Villeroy.
Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια για τη χρήση του ESM ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταπόκριση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Θεωρητικά, οι επιπλέον δανεισμοί από τον ESM θα συνοδεύονταν από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι κόκκινο πανί για ορισμένα κράτη.
Σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για την ανταπόκριση του ESM και της ευρωζώνης απέναντι στην κρίση. Η Κομισιόν έχει προτείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε υψηλότερες δαπάνες προκειμένου να θωρακίσουν τις οικονομίες τους.