search icon

Οικονομία

Βέττας για έκθεση Πισσαρίδη: «Δεν είμαστε τριτοκοσμική οικονομία αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά»

«Κάτι δεν κάνουμε καλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και προσπαθούμε αυτό να το διαβάσουμε» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας μιλάει στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ "Η συμβολή της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία" στον Πειραιά, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Μας ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό, ως μία ανεξάρτητη επιτροπή, πριν ξεκινήσει το πρόβλημα της πανδημίας να δούμε αν η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας είναι σωστή και πως μπορούμε να την βελτιώσουμε», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Η δική μας δουλειά να πουμε αντικειμενικά, ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο πως μπορούμε να αναστρέψουμε αυτό που μας έχει συμβεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σιγά – σιγά αποκλίνουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μας αφήνουν πίσω και οι παλιές χώρες, αυτό που λέμε περιφέρεια, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Δεν είναι μόνο σε μετρήσεις που έχουν να κάνουν με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είναι το εύκολο και το προφανές ή με αυτό που κρύβεται από κάτω, την παραγωγικότητα αλλά και σε άλλα όπως πως προστατεύουμε τα αδύναμα νοικοκυριά, πόση κοινωνική συνοχή έχουμε, πως προστατεύουμε το περιβάλλον».

«Άρα, κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν είμαστε μία φτωχή, μία τριτοκοσμική οικονομία αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και προσπαθούμε αυτό να το διαβάσουμε και να πούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία με τρόπο που θα απελευθερώσουμε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις που έχει μέσα της η ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Αυτά τα οποία όταν παράγουμε στη χώρα μας πουλάμε στους καταναλωτές του εξωτερικού είναι λίγα, είναι κάτω από 40% του ΑΕΠ , συνυπολογίζοντας τα πετρελαιοειδή που για συγκυριακούς λόγους είναι υψηλά και συνυπολογίζοντας σίγουρα τον τουρισμό. Ακόμα και ο τουρισμός μας θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο αλλά δεν εξάγουμε από πρωτογενή παραγωγή ή τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα: θέμα ισοζυγίου και αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί. Και όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες όχι προς τη διεθνή αγορά αλλά στο πως θα καταφέρουν να έχουν ισοδήματα μέσα από τον ελληνικούς λαβύρινθους, γραφειοκρατίας, του διοικητικού βάρους, τότε σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, δεν είναι σύγχρονες.

Όταν όλη σου η επιχειρηματικότητα και όταν όλη σου η εργασία είναι προσανατολισμένη στο εσωτερικό της χώρας, στρεβλώνει και τον τρόπο τον οποίο βλέπουμε το κράτος».

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

 

Exit mobile version