«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κανείς δεν θα μείνει μόνος του. Το εννοούμε απόλυτα και το κάνουμε πράξη», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα για τους πληγέντες της θεομηνίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
«Η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι αλλά και η πραγματική οικονομία θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες τον χειμώνα που έρχεται. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουμε τις θέσεις απασχόλησης, να στηρίξουμε τους ανέργους και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη», είπε ειδικότερα ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι διαρκής και για όσο διάστημα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι παρεμβάσεις όμως της κυβέρνησης ήταν είναι και θα είναι διαρκείς. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κανείς δεν θα μείνει μόνος του. Το εννοούμε απόλυτα και το κάνουμε πράξη».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων απαιτεί έκτακτες λύσεις, επικαιροποίηση και ανανέωση μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί αλλά και την υιοθέτηση νέων πρόσθετων μέτρων άμεσης προτεραιότητας».
Ο κ. Βεσυρόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν ως γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί, όχι μόνο με τους πολίτες αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους.
Επισήμανε δε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης έχει περάσει και στις αγορές και γι΄αυτό, εν μέσω πανδημίας, πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία την 4η έξοδο στις αγορές. «Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι η πανδημία δημιουργεί κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη αυτή οφείλεται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης και στην εμπέδωση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας. Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν αυξηθεί, στα 37 δισ. ευρώ όπως είπε, και με την οικονομία σε ύφεση της τάξης του 7,9%, «χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως με μείωση των φόρων».
Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, σε νέα έκδοση, που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, δεν πείθει τους πολίτες και δεν πείθει ούτε τους ίδιους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αν αρχίσουν να ξοδεύονται αλόγιστα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αυτό θα είναι ένα λάθος μήνυμα στις αγορές και σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα δεν θα μπορεί ξανά να δανειστεί ενώ «αυτή τη στιγμή, μέσα από τη δυνατότητά μας να αντλούμε κεφάλαια από τις αγορές, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρούμε σε μέτρα στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις και κυρίως να μην υπονομεύουμε την προοπτική της ανάπτυξης την επόμενη μέρα».