Έσπασε για ακόμη μία φορά το φράγμα των 2 ευρώ η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η αμόλυβδη 95 οκτανίων πωλείτο στα βενζινάδικα, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, με μέση τιμή στα 2,006 ευρώ.
Η αμόλυβδη 100 οκτανίων πωλείτο με μέση τιμή στα 2,176 ευρώ, ενώ το diesel κίνησης είχε μέση τιμή στα 1,796 ευρώ και το υγραέριο κίνησης στα 0,876 ευρώ.
Οι ακριβότερες τιμές παρατηρήθηκαν στο νομό Δωδεκανήσου, με την τιμή της απλής αμόλυβδης στα 2,167 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων ανά νομό.
Η απόφαση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς πετρελαίου εκτίναξε στα ύψη το brent.
Στις 3 Σεπτεμβρίου o αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε το σχέδιο της Ρωσίας για μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023, «ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».
Η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίσης, μέχρι το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα θα προχωρά σε μηνιαίες αξιολογήσεις, ώστε να εξετάζεται η πιθανότητα είτε για περαιτέρω μείωση της παραγωγής, είτε για αύξησή της, ενώ αντίστοιχες αξιολογήσεις θα πραγματοποιεί και το Κρεμλίνο.
Η από κοινού απόφαση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ήδη εδώ και αρκετούς μήνες σημειώνουν ανοδική τροχιά, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αυξήσεις.
Η παγίωση του brent σε μια τιμή άνω των 90 δολάρια/βαρέλι (92,35 στις 13/9) και η μείωση της προσφοράς πετρελαίου απογειώνει το κόστος που βαραίνει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές που έχουν ήδη χτυπηθεί από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και όχι μόνο.
Διαβάστε ακόμη
Η Κλαούντια Μπουχ, η γερμανική επιρροή και το παιχνίδι με τις καρέκλες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ