search icon

Οικονομία

Βελτιώνονται τα φορο-κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αυξάνεται η διάρκεια της έκπτωσης (30%) στα πέντε από τα τρία χρόνια - Λιγότερος φόρος για τις επιχειρήσεις που ενώνουν τις δυνάμεις τους

Έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος επί πέντε έτη αντί για τρία προβλέπει η νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Το μέτρο αφορά άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα, για την περίπτωση των μετασχηματισμών, τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί έως εννέα άτομα.

Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά επιβραβεύει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αποκλείει τις συνεργασίες και εξαγορές μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, πριμοδοτούνται οι εξής επενδύσεις:

Για να πριμοδοτηθούν οι συνεργασίες επιχειρήσεων (franchising και συμβολαιακή γεωργία, αλλά και συνεταιρισμοί, κοινοπραξίες, οργανώσεις παραγωγών) οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

■ Να έχουν σκοπό την από κοινού προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

■ Να διαρκεί η συνεργασία για τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

■ Ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των εταιρειών που μετέχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, να είναι τουλάχιστον ίσος με το 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας με τον μεγαλύτερο μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.

Σε ό,τι αφορά τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, προκειμένου να πάρουν τη φορολογική έκπτωση του 30% για τρία χρόνια πρέπει επίσης να έχουν μέσο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 150% του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης εξ αυτών. Επιπλέον, όμως, πρέπει ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 450.000 ευρώ.

Σε περίπτωση συνεργασίας προσώπων, η έκπτωση παρέχεται αν ιδρύεται νέο νομικό πρόσωπο ή άλλη νομική οντότητα, όπου το καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα συνεισφέρει τουλάχιστον 10% του εταιρικού κεφαλαίου του νέου νομικού προσώπου και το εταιρικό αυτό κεφάλαιο δεν μπορεί να υπολείπεται των 150.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρεία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου, το κίνητρο δίνεται εφόσον η ατομική επιχείρηση έχει ιδρυθεί τουλάχιστον προ τριετίας, η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα και -σε περίπτωση συνένωσης περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων- ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι μεγαλύτερος από το 150% του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης ατομικής επιχείρησης.

Το νομοσχέδιο θέτει οροφή στο όφελος από τη φορολογική ελάφρυνση:

■ Στην περίπτωση μετασχηματισμού ή συνένωσης επιχειρήσεων δεν μπορεί να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

■ Στην περίπτωση συνεργασιών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, επίσης σε διάστημα τριών ετών.

Η ελάφρυνση ισχύει από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της συνεργασίας οποιασδήποτε μορφής και δεν εφαρμόζεται στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες. Σε περίπτωση franchising, το κίνητρο παρέχεται αποκλειστικά στον δικαιοδόχο (franchisee).

Διαβάστε ακόμη 

Νέος ΕΝΦΙΑ: Mικρότερα εκκαθαριστικά αλλά υψηλότερη εισπραξιμότητα

Ανοίγει η Αττική Οδός στις 8 το πρωί – Χωρίς διόδια η διέλευση

Τι ισχύει σήμερα για εργασία, εκπαίδευση, αγορά και μεταφορές

Exit mobile version