Σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος βλέπει η ιταλική UniCredit εκτιμώντας ότι ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 8% από 5,7% που προέβλεπε πριν διατηρώντας ωστόσο σταθερή την εκτίμησή της για το 2022 στο 3%. Το δημόσιο χρέος από 206% του ΑΕΠ θα μειωθεί σημαντικά στο 198% του ΑΕΠ, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα και το 2022 ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 8,6% φέτος, στο 3,5% το 2022 ενώ το έλλειμμα στο εξωτερικό από το 7,4% φέτος θα μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ για το 2022.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της unicredit αναφορικά με το διάστημα διεξαγωγής των εκλογών. Η ίδια επισημαίνει ότι στην ετήσια Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κυβερνητική πρόθεσή να χρησιμοποιήσει τα οφέλη από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδιά για μείωση φόρων κατά 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022 και να μετριάσει τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών που σχετίζονται με το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά με πακέτο μέτρων ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα σχεδιάζει να διατηρήσει τη μείωση του ΦΠΑ που εισήχθη στις αρχές του πανδημίας ως μορφή οικονομικής στήριξης και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20% το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο ιδιωτικός τομέας θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλη τη διάρκεια του 2022 και οι εισφορές για κοινωνική ασφάλιση θα είναι μειωμένες κατά 3% κατά το έτος αυτό.
Η ανακοίνωση των γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων αναζωπύρωσε τις εικασίες ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος της θητείας του, εξηγεί η Unicredit. Η δημόσια υποστήριξη για τη Νέα Δημοκρατία κινείται στο 41,3% της κοινής γνώμης και παραμένει κάτω από το επίπεδο πριν από τις πυρκαγιές. Η υποστήριξη για το κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τείνει προς τα πάνω από 27,3% το Μάιο σε 29,1% στη δημοσκόπηση της GPO του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει αν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα των συντηρητικών, εκτιμά η Unicredit.
Οι οικονομικές προβλέψεις
Η βελτίωση στις προβλέψεις του οίκου οφείλεται στην ισχυρή δυναμική του δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, καθώς το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση. Οι ανθεκτικές ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τα αποθέματα αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο στις δαπάνες των νοικοκυριών και τον τουρισμό.
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας, επιχειρηματικές έρευνες, κινητικότητα και στοιχεία για τις εμπορικές πτήσεις, δείχνουν επίσης ισχυρές επιδόσεις για το γ’ τρίμηνο φέτος, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της ανερχόμενης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού. Ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο, μειώνοντας την υστέρηση από το 2019 σε -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα. Ο ελληνικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών τον Αύγουστο λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.
Διαβάστε ακόμη:
Σταύρου, Παντελιάδης, Μαυροειδή, Μαχαίρας: Αυτό είναι το μέλλον των Σούπερ Μάρκετ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για γαλλικές φρεγάτες: Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας