Η ιταλική UniCredit Bank αναμένει ότι το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8%, κατά 1,5% το 2024, κινούμενη ελαφρώς πάνω από το consensus των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από την εξελισσόμενη ανάκαμψη των διεθνών τουριστικών ροών, οι οποίες είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του έτους.
Μετά από μια οριακή συρρίκνωση το α’ τρίμηνο φέτος κατά -0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναμένει μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση στην αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, αντανακλώντας την άρση των έκτακτων παραγόντων που επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα στην αρχή του έτους και την ανάκαμψη των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (-1% σε τριμηνιαίο επίπεδο το α’ τρίμηνο).
Η αύξηση της ανάπτυξης μέσω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανασυγκρότηση RRF, το οποίο ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ και ισοδυναμεί με 5,5% του ΑΕΠ, αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις. Η αύξησή τους το 2022 ήταν περίπου 12% και αφορούσε πρωτίστως τη μη-οικιστική κατασκευή και σε μικρότερο βαθμό τον εξοπλισμό, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν μικτά. Μετά από μια ευρεία στασιμότητα το Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής μηχανημάτων και εξοπλισμού. Από την άλλη όμως, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις, συνεχίζουν να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση για τον Μάιο παρέμεινε άνετα πάνω από το όριο του 50, ενώ οι έρευνες Κομισιόν για τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο για τον Ιούνιο παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2008.
Η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας θα αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Μετά τη σοβαρή επιβάρυνση το 2022, οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να προσθέσουν στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος, αντανακλώντας ανθεκτική αύξηση των εξαγωγών και χαλάρωση της αύξησης των εισαγωγών, σύμφωνα με την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης.
Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθησυχάζοντας τις αγορές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να επικρατούν στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρώτο του νομοθέτημα θα αφορούσε την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τις αλλαγές στη φορολογία. Προσδιόρισε επίσης τη μεταρρύθμιση στο εθνικό σύστημα υγείας και στο σύστημα δικαιοσύνης ως προτεραιότητές του για μια δεύτερη θητεία στην εξουσία.
Πέρυσι, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά από έλλειμμα περίπου 5% το 2021, χάρη σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων. Οι σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίστηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ το Μάιο, έναντι στόχου για το τέλος του έτους ύψους 0,9 δισ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό παρέχει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα όπως έχει προγραμματιστεί (1,1% του ΑΕΠ) για το τρέχον έτος, αν και οι θετικές επιδράσεις από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερος στο μέλλον, καταλήγει η UniCredit Bank.
Διαβάστε ακόμη
«Ασανσέρ» o πληθωρισμός και τον Ιούνιο – Ξεκινά η μάχη κατά της ακρίβειας
ΛΑΜΨΑ: Πληρότητες ακόμη και πάνω από 95% το καλοκαίρι στα τρία ξενοδοχεία του Συντάγματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ