search icon

Οικονομία

UBS: Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο (πίνακες)

Η UBS υπολογίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 8% των ενεργειακών αναγκών της με το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που σημαίνει σύμφωνα με τους αναλυτές ότι μπορεί ευκολότερα να το υποκαταστήσει - Ο καθοριστικός ρόλος των σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η ελβετική UBS ερευνά την έκθεση τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο και συμπεραίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2020.

Η έκθεση είναι μικρότερη για τις Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία, οι οποίες καλύπτουν μόνο το 7%-9% των ενεργειακών αναγκών τους από το ρωσικό αέριο. «Αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Η Πολωνία άλλωστε έχει σταματήσει να λαμβάνει απευθείας ρωσικό αέριο από τα τέλη του Απριλίου.

Αντίθετα, η Ουγγαρία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αφού το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί στο 27% της εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας. Η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εξάρτηση είναι η Τσεχία, όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Καθώς η Ελλάδα εισάγει όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, η UBS υπολογίζει το μερίδιο του εισαγόμενου αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στο 22%. Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις συνολικές εισαγωγές διαμορφώνεται περίπου στο 40%, την ώρα που στην Ε.Ε. συνολικά ανέρχεται στο 45% και στη Γερμανία στο 65%. Συνεπώς, η UBS υπολογίζει ότι η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 8% των ενεργειακών αναγκών της με το ρωσικό φυσικό αέριο, περίπου όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές μπορούν ευκολότερα να το υποκαταστήσουν.

Οι δικλείδες ασφαλείας

Οι χώρες με πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι δύο. Η Πολωνία στο Świnoujście και η Ελλάδα στη Ρεβυθούσα, ήδη λαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η UBS επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών της αναγκών από προϊόντα πετρελαίου. Σχετικά υψηλή εξάρτηση από τα στερεά ορυκτά στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έχουν τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία (30% – 40%). Η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν το υψηλότερο μερίδιο πυρηνικής ενέργειας (16% – 19%) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στη Ρουμανία (19%).

Σε ό,τι αφορά την έκθεση των επιμέρους τομέων, τα νοικοκυριά έχουν τον μικρότερο ρόλο στην κατανάλωση φυσικού αερίου (σε σχέση με τη συνολική χρήση) στην Ελλάδα (30%) και τον μεγαλύτερο στην Ουγγαρία (σχεδόν 50%).

Ο εμπορικός τομέας και οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν επίσης σημαντικό καταναλωτή αερίου: Το 20% του συνολικού αερίου που καταναλώνεται στην Τσεχία καταλήγει σε αυτούς τους τομείς, ενώ η μικρότερη έκθεση εντοπίζεται στην Ελλάδα και την Πολωνία, γύρω στο 10%. Οι τομείς χημικών και πετροχημικών χρησιμοποιούν το περισσότερο φυσικό αέριο σε ποσοστό επί της συνολικής κατανάλωσης που εκτείνεται από το 7% στην Τσεχία έως το 28% στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

HSBC: Συστάσεις αγοράς και αυξήσεις τιμών στόχων για τις τράπεζες

Σκέρτσος: Σημαντικές ανακοινώσεις για τη στέγη στη ΔΕΘ

Πώς κατέληξαν στη φυλακή οι «βασιλιάδες του χρυσού» της J.P. Morgan (pics + tweets)

Exit mobile version