Οι ιδιώτες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υψηλής καθαρής θέσης παγκοσμίως κοιτούν πιο αισιόδοξα την αρχή του 2020, με τα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων και τις ανησυχίες σχετικά με την εγχώρια πολιτική να μειώνονται σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) της UBS Global Wealth Management (GWM).

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.800 εύποροι επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 19 αγορές από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξο για την οικονομία της περιφέρειάς του, έναντι του 61% της προηγούμενης έρευνας πριν από τρεις μήνες. Το 60% εξέφρασε αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντάς άνοδο από το 53%. Επίσης, το 65% ήταν αισιόδοξο για τις περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές του, σημειώνοντας άνοδο από το 56%, με τα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων να μειώνονται από το 27% των χαρτοφυλακίων σε 25%.

Έπειτα από την ισχυρή επίδοση του 2019, οι μέσες προσδοκίες των επενδυτών για το 2020 ήταν υψηλές. Το 94% ανέμενε θετικές αποδόσεις και το 44% διψήφιες αποδόσεις. Αυτό ακολούθησε μετά από ένα έτος κατά το οποίο μόλις το 5% των ερωτηθέντων εμφάνισε αρνητικές αποδόσεις και το 53% πέτυχε διψήφιες αποδόσεις.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε η μεγαλύτερη βελτίωση του κλίματος. Το 68% των Αμερικανών ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξο για την οικονομία της περιφέρειά του, σε σύγκριση με το 55% της προηγούμενης έρευνας. Το 64% εξέφρασε αισιοδοξία για την χρηματιστηριακή αγορά της περιφέρειάς του, συγκριτικά με το 50% του προηγούμενου τριμήνου. Οι ερωτηθέντες από την Ασία παρουσίασαν επίσης τη δεύτερη πιο σημαντική βελτίωση και ήταν συνολικά οι πιο θετικοί, με ποσοστό άνω του 70% να είναι αισιόδοξο τόσο για την οικονομία όσο και για τη χρηματιστηριακή αγορά του.

Η βελτίωση στις ΗΠΑ και την Ασία έπεται μιας χαλάρωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, η οποία προκάλεσε επίσης τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές και τη μείωση των πολιτικών ανησυχιών. Το 43% ανέφερε την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών ως ένα λόγο αισιοδοξίας για τις μετοχές, υψηλότερο ποσοστό από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Το 42% ανέφερε την πολιτική της χώρας του μεταξύ των κύριων ανησυχιών του, ποσοστό που μειώθηκε από το 47% της προηγούμενης έρευνας. Ωστόσο, το 67% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων παγκοσμίως αναμένει μεγαλύτερο ή το ίδιο επίπεδο εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας στα επόμενα πέντε έτη.

Το κλίμα των επενδυτών συνάδει με την τρέχουσα τοποθέτηση χαρτοφυλακίων της UBS GWM. Το Κεντρικό Γραφείο Επενδύσεων της UBS GWM κατέχει υπέρβαρη θέση (overweight) στις μετοχές γενικά και στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές ειδικότερα, καθώς και υπέρβαρη θέση (overweight) σε μετοχές αναδυόμενων αγορών στην Κίνα.

Η Paula Polito, Divisional Vice Chairman (Αντιπρόεδρος Τμήματος) της UBS Global Wealth Management, δηλώνει: «Την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε έντονη ανάκαμψη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2018. Μολονότι οι επενδυτές δικαίως εισέρχονται στο 2020 με θετική στάση, θα πρέπει να αποφύγουν το κυνήγι αποδόσεων και να συνεχίσουν να επενδύουν σύμφωνα με τις ανάγκες ρευστότητας, μακροβιότητας και κληροδοτήματός τους».

ΗΠΑ
Οι ανησυχίες σχετικά με την εγχώρια πολιτική παρέμειναν στην πρώτη θέση στις ΗΠΑ, όπου το 55% των ερωτηθέντων τις χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο προβληματισμό. Παρόλα αυτά, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και των επενδυτών. Το 75% των Αμερικανών ιδιοκτητών επιχειρήσεων ήταν αισιόδοξο για την οικονομία της περιφέρειάς του, ενώ το 37% βρισκόταν σε διαδικασία προσλήψεων έναντι του 31% του προηγούμενου τριμήνου.

Ευρώπη
Στην Ευρώπη ανέκαμψε επίσης η αισιοδοξία των επενδυτών καθώς μπαίνουμε στο 2020. Το 57% εξέφρασε αισιοδοξία για την χρηματιστηριακή αγορά της περιφέρειάς του, σε άνοδο από το 50% της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό αισιόδοξων για την περιφερειακή οικονομία ανήλθε από 56% σε 58%, ή από 62% σε 67% στην περίπτωση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων. Όπως και στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι θεωρούν την πολιτική της χώρας τους ως την κορυφαία ανησυχία τους, όπως ανέφερε το 42% των ερωτηθέντων.

Λατινική Αμερική
Οι επενδυτές στη Λατινική Αμερική έγιναν πιο επιφυλακτικοί από την προηγούμενη έρευνα, με τις οικονομικές συνθήκες να εξακολουθούν να επιδεινώνονται, ιδιαίτερα στην Αργεντινή. Το 60% των Λατινοαμερικανών ερωτηθέντων εξέφρασε αισιοδοξία για τη χρηματιστηριακή αγορά της περιφέρειάς του, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε από το 64% του προηγούμενη τριμήνου. Ωστόσο, το ποσοστό των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες ανήλθε από 31% σε 38%, εναρμονιζόμενο με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ελβετία
Οι Ελβετοί επενδυτές έγιναν επίσης πιο επιφυλακτικοί, αλλά η πλειοψηφία ή το 58% εξακολουθούσε να εκφράζει αισιοδοξία για τις εγχώριες αγορές του, σε πτώση από το 60% της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό των αισιόδοξων ιδιοκτητών επιχειρήσεων για την περιφερειακή τους οικονομία αυξήθηκε από 54% σε 58%, ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν να προβούν σε προσλήψεις μειώθηκε από 44% σε 42% του συνόλου. Η βασική ανησυχία των Ελβετών επενδυτών ήταν οι αυξανόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ εκείνη των Ελβετών ιδιοκτητών επιχειρήσεων ήταν οι κανονισμοί.

Ασία
Το βελτιωμένο κλίμα των Ασιατών επενδυτών αντικατοπτρίζεται και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Το 72% των Ασιατών ιδιοκτητών επιχειρήσεων εξέφρασε αισιοδοξία για την περιφέρειά του, σε άνοδο από το 68%. Το 37% σχεδίαζε προσλήψεις, σημειώνοντας άνοδο από το 32%. Οι κορυφαίες ανησυχίες τους σχετίζονταν με τον πληθωρισμό – το αυξανόμενο εργατικό κόστος και το αυξανόμενο κόστος των υλικών. Αντιθέτως, για τους Ασιάτες επενδυτές, κύρια ανησυχία εξακολουθούσε να είναι η παγκόσμια εμπορική σύγκρουση.