search icon

Οικονομία

Τζιμ Ο’Νιλ: Το μάθημα που μας δίδαξε η Ελλάδα – Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Ο οικονομολόγος και εμπνευστής του ακρωνυμίου BRICS μίλησε στο «The Economist Impact Events SE Europe» - Ειδική αναφορά στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Ως ζήτημα χρόνου χαρακτήρισε την επενδυτική βαθμίδα ο Τζιμ Ο’Νιλ, οικονομολόγος και εμπνευστής του ακρωνυμίου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ο οποίος μίλησε στο «The Economist Impact Events SE Europe», στο περιθώριο Gala Dinner με θέμα «The Global Economy and financial services-Manoeuvring through the current turmoil», το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, ο έμπειρος αναλυτής υποστήριξε ότι «χρωστάμε ένα σημαντικό μάθημα στην Ελλάδα», το οποίο αφορά το εξής: «Όσο άσχημη και αν δείχνει μία κρίση, μπορείς να την ξεπεράσεις. Ή αλλιώς, μην αφήσεις ποτέ μία κρίση να πάει χαμένη».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο είναι… ζήτημα χρόνου.

Ειδική αναφορά έκανε και στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είχε σταματήσει από καιρό να είναι χρήσιμο. Τώρα όμως, ίσως το παρακάνουν οι κεντρικές τράπεζες όταν ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι για πάντα. Αυτά στη Δύση, διότι στην Κίνα ο πληθωρισμός είναι ανύπαρκτος».

Και πρόσθεσε: «Παρότι η συγκέντρωση του ρίσκου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε νέα προβλήματα στις τράπεζες. Κάθε φορά που τα επιτόκια αυξάνονται απότομα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακαλύπτει ότι δεν είμαστε όλοι όσο έξυπνοι νομίζαμε».

Όσον αφορά το Brexit, έκανε λόγο για μια καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι «αν γινόταν το δημοψήφισμα σήμερα, θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα».

Τέλος, σχετικά με τη συζήτηση περί ενός πιθανού «τέλος» στην κυριαρχία του δολαρίου, ο Τζιμ Ο’Νιλ ανέφερε με νόημα ότι η Δύση είναι τυχερή που η Ινδία και η Κίνα δεν συμφωνούν ποτέ και για τίποτα.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στον πλούτο τους και όχι στο μέγεθος. Όσο μεγαλύτερη θα γίνεται η Κίνα, τόσο πλουσιότερες θα είναι οι ΗΠΑ. Κι εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν θα πρέπει μία χώρα με 4 φορές περισσότερους ανθρώπους να μην είναι τουλάχιστον όσο μεγάλη χώρα είναι οι ΗΠΑ;» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης, το ΕΣΥ και οι διοικήσεις, η Εφη… Μax Mara, o Aλαφ. στην Eνέργεια και ο Καλλιτσάντσης στα ξενοδοχεία

Δ. Καλλιτσάντσης: Η ανάπλαση του ακινήτου στην Μπενάκη και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο 117 κλινών

Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου στα ακίνητα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version