search icon

Οικονομία

«Μασάζ» Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ για συμβιβασμό και επίθεση κατά Σόιμπλε – ΔΝΤ

«Η αξιολόγηση θα κλείσει» χωρίς παράλογες απαιτήσεις - «Πυρομανής ο Σόιμπλε, να τον μαζέψει η Μέρκελ» - Με κάποιο τρόπο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ 

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Σήμα διάθεσης να κλείσει την αξιολόγηση, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κάποια νέα μέτρα, αρκεί να μην είναι «παράλογα», έστειλε στους δανειστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση τόσο στο ΔΝΤ, όσο και τον Β. Σόιμπλε, τον οποίο χαρακτήρισε «πυρομανή», καλώντας την Α. Μέρκελ «να τον μαζέψει». Την ίδια ώρα όμως κάλεσε και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες να κοιτάξουν το συμφέρον της χώρας και ουσιαστικά να στηρίξουν την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, «χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, σε ζητήματα αρχών και σε ζητήματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, όπως είχε δηλώσει προ ημερών. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «αλλά η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς». «Θα κλείσει η αξιολόγηση, σύντομα θα έλθει και ο στόχος της ρευστότητας της αγοράς, η οικονομία έχει αποτελέσματα, που σύντομα θα γίνουν αισθητά και από τον κόσμο» διαβεβαίωσε.

Ρίχνοντας έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είπε ότι «δεν θα δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Όσοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ευρώπης». Και συνέχισε σε οξύ τόνο: «Οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους, δεν θα αφήσουν τους πυρομανείς που παίζουν με τα σπίρτα σε αποθήκη με πυρομαχικά. Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, με αναφορές του τύπου ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους»! Μάλιστα τόνισε ότι «δικαίως το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για να φορτώσει τα δικά του αδιέξοδα».

Περιγράφοντας γενικότερα τη στάση των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων επισήμανε ότι η αξιολόγηση είναι δύσκολη εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα στους πιστωτές μας, σημείωσε ότι «στην Ευρώπη, ενώ όλοι κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αναγκαία, αρνούνται να το κάνουν πριν τις εκλογές τους, φοβούμενοι άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι κοντόφθαλμη λογική, όσο η Ευρώπη παραμένει άβουλη, τόσο θα ανεβαίνει η ακροδεξιά».

Επιτιθέμενος και στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε ότι «το Ταμείο έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία, από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις του, βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση χρέους».

Υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια, προτιμά ένα παιχνίδι πόκερ, έναν μουτζούρη. Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν την αδιαλλαξία στον Σόιμπλε, προσπαθούν να εφεύρουν απαιτήσεις από την Ελλάδα, παράλογες, φανταστικές εξωπραγματικές απαιτήσεις». Και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ επικαλείται στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δεν είναι έγκυρα. Περιμένουμε να αναθεωρήσουν εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν και πάλι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εάν δεν ξεκινάμε από την ίδια σελίδα».

«Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι δανειστές τα δικά τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί μόνο όσα είναι «στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, αλλά όχι έξω από αυτά τα πλαίσια», σημείωσε ότι «απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από τους αριθμούς δεν θα δίνουν δεκτές». «Δεν δεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι δεν είμαστε υπέρ της συνεννόησης» δήλωσε και κάλεσε όσους κωλυσιεργούν να εξηγήσουν τους λόγους. Συντηρώντας για λίγο τους υψηλούς τους τόνους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί σαν το σκυλί στο αμπέλι.

Βολές κατά Μητσοτάκη

Επιτέθηκε επίσης και στον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ λέγοντας ότι θα απογοητευτούν και ότι το πολιτικό τους σχέδιο στηρίζεται στην αποδοχή τους από τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

Μιλώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θια ζητήσει από την κυρία Μέρκελ το θέμα Χριστοφοράκου, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε: «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν ζήτησε ενημέρωση. Το μόνο που είναι γνωστό είναι αυτό που είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει η κυβέρνηση και να έρθουν αυτοί στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει ο κ. Μητσοτάκης στη Γερμανία».

Τόνισε δε ότι «ο λαός αντιλαμβάνεται ποιος δίνει βεβαιώσεις υποταγής για να έλθει στην εξουσία με την υποστήριξη των δανειστών. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης λένε τα ίδια που λέει ο Σόιμπλε, για να τα ακούσει και να ικανοποιηθεί. Του δίνω προκαταβολικά τα συγχαρητήριά μου. Δεν αρκεί όμως να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε για να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα, αλλά και αρεστός τους πολίτες και αυτό δεν θα το καταφέρει με αυτή τη συμπεριφορά». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «μόνο μέσα από την αβεβαιότητα μπορεί να προωθήσει το πολιτικό της σχέδιο. Τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση. Όσο κι αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά. Γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνο η ηγεμονία της δεξιάς δεξιάς».

Οξύνοντας κι άλλο τους τόνους, δήλωσε ότι η ΝΔ «αντιτάσσει μόνο το φλερτ με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, με την ακροδεξιά και την ξενοφοβία. Η δεξιά δεν μπορεί να υποσχεθεί στον λαό παρά μόνο τα μνημόνια και τη διαχείρισή τους. Με το τέλος των μνημονίων το 2018 τελειώνει η ρητορική της». Επιστράτευσε επίσης τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές (πρόοδος – συντήρηση, δεξιά – αριστερά, στήριξη των ισχυρών – ενίσχυση των αδύναμων), οι οποίες επανέρχονται, όπως είπε.

Έκκληση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες μίας νέας υποχώρησης να συνδράμουν και αυτοί στην επιλογή της συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «να μη σκεφτούμε με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους προοπτικής της χώρας, με όρους επόμενης ημέρας».

Και πρόσθεσε με νόημα, θέτοντας το στοίχημα ευρύτερων πολιτικών προκλήσεων, που έχει η αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας: «Δεν θα κριθούμε μόνο από τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά από τις πρωτοβουλίες μας για την κοινωνική συνοχή, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις θεσμικές τομές στη χώρα, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την διαφάνεια. Να κατοχυρώσουμε την εργασιακή αξιοπρέπεια, να διαχειριστούμε το προσφυγικό, να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στο μέτωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Ήταν μάλιστα εμφανής η προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές, σε σχέση με τις ευρύτερες επιδιώξεις της αριστερής διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας ξεπερνούν τον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης και αφήνουν ένα προοδευτικό αποτύπωμα στον τόπο. Έχουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, στην εκπαίδευση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ώστε να τονώσει το ηθικό του κόμματός του. Περιέγραψε δε ένα διεθνές πεδίο με πολλές ευνοϊκές προοπτικές, προφανώς για να ζητήσει από τους βουλευτές και τα στελέχη του υπομονή και χρόνο, ενόψει των ανατροπών που έρχονται στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς: «Είμαστε κοντά στο να πούμε ότι η κρίση είναι παρελθόν. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι οι ακραίοι υποστηρικτές της λιτότητας αρνούνται να βάλουν μυαλό. Είναι οι δικές τους πολιτικές που απειλούν την Ευρώπη… Στην Ευρώπη τα πράγματα αλλάζουν. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος, όπως στη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία. Να λάβουμε υπόψη αυτές τις μεγάλες αλλαγές, τη νέα πραγματικότητα… Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοιχτό. Η ανατροπή στην Ελλάδα έγινε, η αλλαγή στην Ευρώπη συντελείται έστω και με αργούς ρυθμούς. Είμαστε σε μία μεταβατική φάση, όπου η αμφισβήτηση εκφράζεται ανοιχτά. Η προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας στη Γερμανία SPD και Πρασίνων είναι ανοιχτή…. Στη Γαλλία υπάρχει προοπτική συνεργασίας σοσιαλιστών και αριστεράς. Η προοπτική μίας αριστερής εναλλακτικής στην Ευρώπη παραμένει ανοιχτή».

Μέτωπο και με την κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να συντηρήσει την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. «Η κεντροαριστερά να κοιτάξει γύρω της στην Ευρώπη. Όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναζητά νέους δρόμους απαγκίστρωσης από τις νεοφιλελεύεθερες δυνάμεις. Μόνο το ΠΑΣΟΚ επιμένει να είναι ουρά της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη” είπε, προσθέτοντας: “Το ΠΑΔΟΚ επιμένει σε μία αδιέξοδη εμμονή. Είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν σε μία συμμαχία με τη δεξιά, που συνδυάζει τον νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη. Δεν θα τους βγει σε καλό».

Συστάσεις σε συμπεριφορές στελεχών

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στα κομματικά στελέχη για συμπεριφορές που προκαλούν. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα αριστεράς. Κανένας πονηρούλης δεν θα χρησιμοποιεί νομιμοφανή μέσα για ίδιον όφελος», είπε, αποφεύγοντας όμως να γίνει πιο αναλυτικός. Τόνισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει «καμία επιείκεια καμία ανοχή από τα κομματικά όργανα». Και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο σε πεπραγμένα. «Και μόνο η σκέψη να προσβάλλουν τους ηθικούς κώδικες της αριστεράς δεν τους επιτρέπει να φέρουν τον τίτλο του μέλους».

Exit mobile version