Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης με προνομιακούς όρους επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφαλείας συζήτησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, ‘Αμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α).
«Είναι προφανές ότι οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν αναγκαία τη στήριξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στη συνάντηση μου με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, τους ενημέρωσα για τη νέα και πολύ πιο ευέλικτη πολιτική μας σε αυτό το πεδίο,» δήλωσε ο κ. Τσακίρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το πρόγευμα εργασίας με την Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΤΕπ στην Βασιλίσσης Σοφίας, απόκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον απόηχο των σημαντικών αλλαγών που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ και οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για δανειοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
«Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα επενδύσεις σε υποδομές και έργα διττής χρήσης που θα ενισχύσουν και τη συλλογική μας ασφάλεια και την εγχώρια καινοτομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι φορείς στο ευρύτερο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας μπορούν να υπολογίζουν και στην προνομιακή χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις τους», συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.
Συνολικά, η ΕΤΕπ, χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει να διοχετεύσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια τα επόμενα χρόνια σε τέτοια έργα στην Ε.Ε, επιπλέον των μετοχικών επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (Ε.Τα.Ε), που είναι θυγατρική της και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Το ΕΤαΕ μάλιστα συνήψε αυτήν την εβδομάδα (2 Ιουλίου) και μνημόνιο συνεργασίας με το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Innovation Fund), του fund-of-funds στο οποίο συμμετέχουν 24 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μεταξύ τους και η Ελλάδα.
Περιορισμοί οι οποίοι βρίσκονταν σε ισχύ έως και τον Μάιο και απέτρεπαν την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις του ομίλου της ΕΤΕπ από εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας έχουν αρθεί:
– Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες που επιθυμούν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν αγαθά και προϊόντα διττής χρήσης, όπως, π.χ. μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones), δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι το βασικό πελατολόγιο τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα προέρχονται από μη-στρατιωτικούς σκοπούς. Πριν από τις αλλαγές που αποφάσισε το ΔΣ της ΕΤΕπ τον Μάιο, για να είναι επιλέξιμη μία επένδυση για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, ήταν αναγκαίο των 50% τουλάχιστον των προσδοκώμενων εσόδων της να προέρχεται από μη-στρατιωτικούς σκοπούς (ενώ τώρα αρκεί να υπάρχουν εύλογες πολιτικές χρήσεις του αγαθού ή της επένδυσης, έστω και αν αυτές είναι ελάχιστο ποσοστό των προσδοκώμενων εσόδων).
– Δεύτερον, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας θα έχουν πλέον πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές και τα προϊόντα διαμεσολαβημένης χρηματοδότησης που διαθέτει στην ελληνική αγορά, μέσω των ελληνικών τραπεζών, η ΕΤΕπ. Μέχρι σήμερα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοια χρηματοδοτικά προϊόντα και πιστωτικές γραμμές.
– Τρίτον, λειτουργεί πλέον υπηρεσία one-stop-shop στην ΕΤΕπ που διαχειρίζεται αιτήματα χρηματοδότησης από εταιρείες του τομέας της άμυνας, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προετοιμασία έργων, με επιταχυμένες διαδικασίες.
– Τέταρτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θυγατρική της ΕΤΕπ, έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, fund-of-funds που θα επενδύει σε επενδυτικά funds τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το λεγόμενο Defence Equity Facility έχει σκοπό τις μετοχικές τοποθετήσεις, ειδικά σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν στον τομέα αυτόν.
– Εκτός των εταιρειών, δυνητικοί ωφελούμενοι της άκρως φιλόδοξης πολιτικής που υιοθέτησε η ΕΤΕπ στο πεδίο της άμυνας είναι και δημόσιοι φορείς. Λιμενικά έργα αναβάθμισης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού, έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την κινητικότητα στρατιωτικών μονάδων, στρατιωτικά νοσοκομεία που είναι ανοικτά και σε πολίτες, έργα κυβερνοασφάλειας, φύλαξης και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών, έργα και επενδύσεις στον τομέα του διαστήματος είναι όχι μόνο επιλέξιμα πλέον για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, αλλά αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα.
Το μήνυμα γενικά που μετέφερε ο κ. Τσακίρης στα στελέχη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν ότι η ΕΤΕπ είναι πιο αποφασισμένη και πρόθυμη από ποτέ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα θωρακίσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία.
Διαβάστε ακόμη:
Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου
Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ