του Μάριου Ροζάκου
Κατηγορηματικός ότι «η Κομισιόν δεν έχει δίκιο» στους υπολογισμούς της, που δείχνουν ότι προκύπτει «τρύπα» από τις παροχές και τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη μεταμεσονύχτια συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Μάλιστα, προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχει υπερπλεόνασμα «και άρα θα υπάρχουν και άλλα μέτρα»! Εντούτοις, διέψευσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες παροχές.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία των εκτιμήσεών της και ότι γι’ αυτό ανακοίνωσε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παρέβλεψε, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά για την κίνηση αυτή. Όσον αφορά στα αντίμετρα, που ακυρώνονται μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, είπε πως ένα μεγάλο κομμάτι έχει ήδη γίνει ή περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες του Ζαππείου για το 2020. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι εμφανίστηκε να μη γνωρίζει πως η τροπολογία, την οποία ο ίδιος υπέγραψε, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. «Θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο», είπε.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ζημίωσε τη χώρα κατά 100 δισ. ευρώ με τη διαπραγμάτευσή του, ο κ. Τσακαλώτος έκανε ένα άκρως υποτιμητικό σχόλιο για τον κ. Ρέγκλινγκ: «Ούτε καν για τον κάδο των αχρήστων δεν είναι η εκτίμησή του. Εάν ήταν φοιτητής μου, θα τον έκοβα. Είναι απαράδεκτο, με στενοχωρεί ως πανεπιστημιακό ότι άνθρωπος επικεφαλής σε ευρωπαϊκό οργανισμό λέει τέτοιες ανοησίες. Ο κ. Ρέγκλινγκ, για να βγάλει έναν αριθμό και να χτυπήσει την κυβέρνηση, χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία την οποία δεν αξίζει καν να συζητάμε». Παρείχε δε πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η ευθύνη στις κυβερνήσεις είναι συλλογική.
Κάλυψη πρόσφερε ο υπουργός Οικονομικών και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για τις εμπρηστικές δηλώσεις του, αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει ακόμα και το ύφος του κ. Πολάκη: «Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Πολλές φορές πέσαμε σε μία παγίδα που μας έστηναν… Επί της ουσίας, είχε δίκιο ο κ. Πολάκης για τον κ. Κυμπουρόπουλο… Ο τρόπος που το έκανε ήταν αυτός που τσιμπάς σε έναν συνεχή καβγά με την αντιπολίτευση».
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση συνειδητά δεν έδωσε μέχρι πρότινος προτεραιότητα στη μεσαία τάξη: «Τρία χρόνια ήμασταν σε πρόγραμμα που δεν ήταν ιδιοκτησία μας. Προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οσο πάμε μπροστά, προσπαθούμε να βοηθάμε και τη μεσαία τάξη». Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αναστρέψιμο, γιατί το διακύβευμα στις εθνικές κάλπες είναι διαφορετικό, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες.
Για την «τρύπα» που εντοπίζει η Κομισιόν στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, λόγω των παροχών και των 120 δόσεων:
– «Είναι σαφές ότι δεν έχει δίκιο η Κομισιόν. Πρέπει ο ελληνικός λαός να δει ποιους εμπιστεύεται: αυτούς που επιβεβαιώθηκαν ή αυτούς που λένε τα ίδια που έλεγαν πέρσι, πρόπερσι και παραπρόπερσι».
– «Δεν είναι από τις πιο αυστηρές εκθέσεις. Λέει και θετικά πράγματα, αλλά λέει και για τον κίνδυνο του στόχου. Έχουμε περάσει απ’ αυτό το πρόβλημα πολλές φορές. Για τρία συνεχή χρόνια μας έλεγαν ότι δεν θα φτάσουμε στον στόχο και μας ανάγκαζαν να περιμένουμε στο τέλος του χρόνου, για να δούμε τι είναι το υπερπλεόνασμα και να το ξοδέψουμε με μέρισμα. Αυτό είναι κακή μακροοικονομική πολιτική επειδή περιορίζει την ανάπτυξη και κακή κοινωνική πολιτική. Τώρα πάμε με μόνιμα μέτρα».
Για το αφορολόγητο, τα αντίμετρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα:
– «Το καλοκαίρι του 2017 το ΔΝΤ μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα – αντίμετρα 1% για το 2019 και για το 2020. Μετά φάνηκε ότι το ΔΝΤ είχε άδικο. Το 2018 προχωρήσαμε και κάναμε ένα κομμάτι των αντιμέτρων, το ίδιο κάναμε και το 2019. Δηλαδή μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αυξήσαμε το επίδομα παιδιού. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχει ήδη νομοθετηθεί. Το επίδομα στέγασης που είναι πολύ σημαντικό αντίμετρο έχει μπει στη ζωή των ανθρώπων».
– «Έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων ή ήταν στο πακέτο που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο για το 2020. Αφαιρούμε κάποια και βάζουμε κάποια άλλα. Για παράδειγμα, υπάρχει η μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, μειώνουμε λιγότερο κάποιους φόρους και βοηθάμε τις επιχειρήσεις με άλλους τρόπους. Ανακοινώσαμε τα μέτρα μειώνοντας και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ. Η ΝΔ μας λέει θα γίνουμε κυβέρνηση, θα φτιάξουμε την αξιοπιστία μας και μετά θα κάνουμε μειώσεις των στόχων. Εμείς έχουμε ήδη αξιοπιστία και μειώνουμε τον στόχο από το 2020».
Για τη ΝΔ:
– «Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο, γιατί όταν είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λες ότι θα φέρω στο κομμάτι των προσλήψεων 5 προς 1 και εμείς έχουμε φέρει 1 προς 1, προφανώς ανοίγουν τις ορέξεις».
– «Άκουσα χθες να λένε για καμένη γη. Εάν η ΝΔ μιλήσει για καμένη γη, θα πρέπει να ανοίξει η γη και ένας κεραυνός να τους χτυπήσει στο κεφάλι».
– «Η ΝΔ στηρίζεται πάνω στην έκθεση της Κομισιόν και ετοιμάζεται να πει ότι τελικά δεν μας βγαίνουν φοροελαφρύνσεις για όλους, παρά μόνο για τους πλούσιους».
– «Οι πολιτικές που προωθεί η ΝΔ είναι για την ελίτ, για το 5% του πληθυσμού της Ελλάδας».
– «Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε στην κυβέρνηση Παπανδρέου έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό μας χρεοκόπησε και μπήκαμε στα Μνημόνια».
Για τη μεσαία τάξη:
– «Όσο πάμε μπροστά, προσπαθούμε να βοηθάμε και τη μεσαία τάξη… Εμείς είχαμε κάποιους περιορισμούς, τρία χρόνια ήμασταν σε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν ιδιοκτησία μας… Κατανοούμε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που τους έχουμε σταθεροποιήσει, αλλά έχουν ανάγκες που δεν τις ικανοποιήσαμε».
– «Η μεσαία τάξη πλήττεται σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό δεν ψήφισε τα δεξιά κόμματα».
– «Τι εννοώ με την ταξική μεροληψία; Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει προτεραιότητες. Άρα, αν είμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2015, πρέπει να αρχίσεις από κάπου. Εγώ καταλαβαίνω ότι η μεσαία τάξη δεν έχει δει στην τσέπη της το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα».
– «Ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό ή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Εάν θέλει στο υπουργείο Εργασίας την Έφη Αχτσιόγλου και τη Θεανώ Φωτίου, που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, ή τον Γιάννη Βρούτση. Οι δύο αυτές κοπέλες ξεσκίστηκαν, για να φέρουν επιδόματα, κοινωνικό κράτος».
– «Το 87% της φορολογίας της μεσαίας τάξης της το επέβαλε η ΝΔ. Εμείς κάναμε το 13%».
Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ:
– «Έχουν απολύτως λάθος Ρέγκλινγκ, Στουρνάρας, που λένε ότι ο Βαρουφάκης χρέωσε τη χώρα 80-100 δισ. ευρώ. Κάνουν σύγκριση προβλέψεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το 2010 έως το 2015 χάσαμε 60 δισ. ευρώ και 25% του ΑΕΠ. Εάν πρέπει να γίνει Ειδικό Δικαστήριο, πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Δύο κόμματα που κυβερνούσαν για 35 χρόνια μας φέρανε στη χρεοκοπία και χάσαμε με πραγματικούς αριθμούς, όχι με προβλέψεις. Ούτε καν για τον κάδο των αχρήστων δεν είναι η εκτίμηση του κ. Ρέγκλινγκ. Εάν ήταν φοιτητής μου, θα τον έκοβα. Είναι απαράδεκτο, με στενοχωρεί ως πανεπιστημιακό ότι άνθρωπος επικεφαλής σε ευρωπαϊκό οργανισμό λέει τέτοιες ανοησίες. Ο κ. Ρέγκλινγκ, για να βγάλει έναν αριθμό και να χτυπήσει την κυβέρνηση, χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία την οποία δεν αξίζει καν να συζητάμε.
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη:
– «Η δική μου θέση είναι ότι συλλογικά αποφασίζει μια κυβέρνηση. Μαζί αποφασίζουμε».
Για το εάν μπορεί να αναστραφεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:
– «Απολύτως, γιατί είναι άλλο το διακύβευμα. Ένας κόσμος ψήφισε μικρότερα κόμματα, ήθελα να εκφράσει τη δυσαρέσκεια, δεν παίζεται Τσίπρας-Μητσοτάκης σ’ αυτή την εκλογική μάχη. Το ένα μπορεί να ήταν κύπελλο, το άλλο πρωτάθλημα».
– «Ο κίνδυνος να πάμε πίσω είναι πραγματικός, να πάμε πίσω στην υγεία, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις. Και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει».
– «Λάθος που δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να τη μεταμορφώσουμε, όταν θες πιο γρήγορα να πάρεις μια σύνταξη, ένα επίδομα. Κάναμε δημόσια διοίκηση με μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι έπρεπε».
Για τον Παύλο Πολάκη:
– «Και για τους υπουργούς ισχύει ο νόμος του Νεύτωνα, δράση και αντίδραση. Κάποια πράγματα είναι εξοργιστικά. Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Πολλές φορές πέσαμε σε μία παγίδα που μας έστηναν. Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα».
– «Επί της ουσίας, είχε δίκιο ο κ. Πολάκης για τον κ. Κυμπουρόπουλο, καθώς αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος για τα επιδόματα δεν ήταν σωστό. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες χρειάζονται στήριξη. Ο τρόπος που το έκανε ήταν αυτός που τσιμπάς σε έναν συνεχή καβγά με την αντιπολίτευση».
Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα:
– «Πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό. Αλλά υπάρχει συλλογική ευθύνη στις κυβερνήσεις. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση, μου έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψη, γιατί έχει ένα πολιτικό κριτήριο που εγώ δεν έχω. Εγώ δεν είμαι τόσο πολιτικός όσο είναι ο πρωθυπουργός. Βέβαια, του έχω αλλάξει γνώμη και εγώ σε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι η σχέση μας ήταν άνετη. Πάντα διαφωνούν οι έξυπνοι άνθρωποι».
– «Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα στην ηγεσία. Βλέπω στη Βουλή και στα υπουργεία νέα παιδιά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε φτιάξει μια νέα γενιά στελεχών που ζυμώθηκαν στη διαπραγμάτευση».
Για την Προοδευτική Συμμαχία:
– «Με εκφράζει πολύ το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, επειδή θεωρώ ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εάν είναι να αντιμετωπίσουμε την κεντροδεξιά και κυρίως την ακροδεξιά, πρέπει να συνεργαστούν πολίτες που ανήκουν στους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό είναι το και το παράπονο μου από το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ δεν κατάλαβε ότι πρέπει να συζητήσει σοβαρά με άλλα κόμματα της Αριστεράς. Πρέπει να γίνει μία συσπείρωση».
Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι μπορεί να συζητήσει μαζί του:
– «Καταλαβαίνω όταν κάποιος λέει κάτι που το πιστεύει και κάποιος που λέει κάτι για να δημιουργήσει την εικόνα “ο καλός Ευκλείδης και ο κακός Αλέξης”. Μπορεί να μην έχω το πολιτικό κριτήριο του Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν νομίζω να μην καταλαβαίνω κάποια παιχνίδια που παίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν κάποιοι σοβαροί και κάποιοι ασόβαροι».