search icon

Οικονομία

Τροχιοδεικτικές βολές ΥΠΟΙΚ για μείωση των πλεονασμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων για τον στόχο μείωσης των πλεονασμάτων

Το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τυπική επιστολή που απηύθυνε πριν από τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας κατά ένα εξάμηνο.

Αξιοποιώντας την καθιερωμένη αλληλογραφία με την Κομισιόν για την ανά εξάμηνο παράταση της ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η επιστολή στάλθηκε τόσο προς τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όσο και προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής των τεχνοκρατών της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε το πρωί το protothema.gr, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμμαχό της στη μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα τον κ. Μοσκοβισί. Η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα είναι η τελευταία που θα συνταχθεί υπό την εποπτεία του, αναμένεται να περιλαμβάνει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, όπου θα επιβεβαιώνεται ότι, χάρη στη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η χώρα μας δεν χρειάζεται πλέον πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

«Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί πριν από δύο εβδομάδες στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Επισημαίνεται πως τον Ιούνιο του 2018, όταν το Eurogroup καθόρισε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιζε το 4,4%, ενώ σήμερα έκλεισε στο 2,001%. Εξάλλου, στη σημερινή δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων η απόδοση σημείωσε θεαματική βουτιά, καθώς περιορίστηκε στο 0,095% από 0,23% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Exit mobile version