Τακτική ελιγμών με νέες προτάσεις και αιτήματα ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, έχοντας ως στόχο την χαλάρωση της σκληρής λιτότητας στα επόμενα χρόνια. Λίγους μήνες πριν τη μεγάλη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανώσει νέα στρατηγική με τεχνικά και πολιτικά επιχειρήματα που θα βάζουν «κόφτη» στα συνεχή υπερπλεονάσματα, με τρία νέα «όπλα»:
1. Πρόταση για εξισορροπητικό μηχανισμό (smoothing mechanism) στα πρωτογενή πλεονάσματα:
Στόχος είναι να συμφωνηθεί πως, αν σε μια χρονιά επιτευχθεί υπερπλέονασμα, τότε η υπέρβαση αυτή να μειώνει τον στόχο του πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο.
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ήδη με τους θεσμούς και το επιχείρημα της Αθήνας είναι πως «η Ελλάδα έχει ήδη πολύ μεγάλους στόχους παραγωγής πλεονασμάτων» και, άρα, γιατί να πρέπει να υποχρεώνεται να παράγει ακόμα μεγαλύτερα; Αντιθέτως, το τυχόν υπερπλεόνασμα θα πρέπει να σταματήσει να πηγαίνει στο χρέος και να πηγαίνει στην οικονομία.
Γιατί να αποδεχθούν ένα τέτοιο αίτημα οι δανειστές; Μάλλον γιατί θα αφορά οριακές υπερβάσεις και μειώσεις των στόχων (πχ 0,1%-0,3%) καθώς δεν υποκαθιστά το κεντρικό αίτημα για ταχεία μείωση του βασικού στόχου 3,5% για τα πλεονάσματα, σε 2-2,5% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια.
2. Σε επενδύσεις τα ANFA’s και SMP’s:
«Oι προτάσεις που ετοιμάζουμε είναι για να μπορούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που μας τα επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στην Οικονομία, να μπαίνουν στην Οικονομία” αντί να πηγαίνουν όλα στο χρέος, λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Και τονίζουν πως τα κονδύλια που έρχονται από το εξωτερικό και στρέφονται σε επενδύσεις στη χώρα μας, έχουν πολύ πιο υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή εν σχέσει με κρατικές επενδύσεις με τα λεφτά από φόρους.
Αν και πόσα και σε ποιες επενδύσεις θα μπορούν να πάνε τελικώς τα λεφτά από ANFS’s και SMP’s; «Θα τα ξέρουμε αυτά όταν θα τα πάρουμε, δηλαδή τον Ιούνιο» λένε αρμόδιοι παράγοντες.
3. Νέα ανάλυση βιωσιμότητος του Χρέους:
Για να πείσουν τους δανειστές, «το Α και το Ω» είναι να συμφωνήσουν στους αριθμούς μιας διαφορετικής ανάλυσης βιωσιμότητος του χρέους (DSA) που ετοιμάζει να παρουσιάσει η Αθήνα.
«Θα έχουμε τεχνική επιχειρηματολογία με ένα δικό μας DSA, αλλά και πολιτική επιχειρηματολογία» εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Τεχνικά, όλα τα προηγούμενα μέτρα έχουν θετική επίπτωση. Και θα αποτυπωθούν στο «ελληνικό DSA» που ετοιμάζεται και θα καταθέσει η Αθήνα σαν «πακέτο» μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ως τον Μάρτιο.
Και πολιτικά όμως, η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα είναι ότι «ένα διαφορετικό και πιο αναπτυξιακό μονοπάτι για την Ελλάδα, θα φέρει πολύ πιο γρήγορα και με ασφάλεια τα χρήματα και στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκτασιν στους πιστωτές». Οι οποίοι πάντως κάνουν τις δικές τους αναλύσεις βιωσιμότητος του χρέους και παρά την ραγδαία πτώση (έως εξαλείψεως) των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, εμμένουν ιδιαίτερα στις προβλέψεις για χαμηλή Ανάπτυξη -κίνδυνος που ανησυχεί κυρίως όμως όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και εξ αντανακλάσεως την χώρα μας.
Στον κατάλληλο χρόνο πάντως, λίγο πριν συνταχθεί και αποσταλεί το νέο Μεσοπρόθεσμο, η Αθήνα αναμένεται να βγει ακόμα μια φορά στις αγορές, ώστε μια ενδεχόμενη επιτυχής έκδοση να διευκολύνει τους πιστωτές στα αποφάσεις τους.