Την επέκταση της έκπτωσης 40% στα ενοίκια και για την κύρια κατοικία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων που πλήττονται από την κρίση, μελετά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως εξετάζει και την επέκταση σε όλους τους εκμισθωτές κατοικιών που υφίστανται μείωση 40% των εισοδημάτων τους, των ίδιων διευκολύνσεων και παροχών που δικαιούνται ήδη οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, τα οποία στεγάζουν επιχειρήσεις που έκλεισαν ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που πλήττονται.
Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και τα οποία, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θέλει να περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και όχι μόνον διευκολύνσεις. Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν σωστή την κριτική πως «ασκεί κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των ιδιοκτητών», γιατί πρόκειται για καταστάσεις ανωτέρας βίας από τις οποίες πλήττονται όλοι ανεξαιρέτως και, άνευ κρατικής παρέμβασης, σε 2-3 μήνες θα μπορούσε να είχε διαλυθεί πλήρως η κτηματαγορά με τελικά θύματα τους ίδιους τους ιδιοκτήτες που τώρα διαμαρτύρονται.
Ωστόσο, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση διαπιστώνουν «γκρίζες ζώνες» στα μέτρα για την α΄κατοικία που ήδη ανακοινώθηκαν. Και εστιάζουν συγκεκριμένα σε τρία σημεία που ζητούν επίλυση:
1. Οι επαγγελματίες ή αυταπασχολούμενοι που πλήττονται και θα λάβουν τα 800 ευρώ, δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% για την επαγγελματική τους εγκατάσταση, αλλά όχι για την κύρια κατοικία τους -όπως την δικαιούνται τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι δεν έχουν δικό τους ιδιόκτητο σπίτι ή δεν χρησιμοποιούν το σπίτι τους σαν επαγγελματική έδρα, βγαίνουν διπλά χαμένοι: και με έξωση απειλούνται από την κύρια κατοικία τους, αλλά και την επιχείρηση θα αναγκαστούν να κλείσουν παρά τα άλλα μέτρα στήριξης –ακόμα και πριν καν αυτές ανοίξουν. Και αυτό γιατί ενώ «τρέχουν» δύο ενοίκια, μειώνεται μόνον το ένα, χωρίς να έχουν καν εισόδημα πέραν των 800 ευρώ.
2. Οι ιδιοκτήτες που δέχονται το «κούρεμα» 40%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
– η α΄κατηγορία είναι εκείνοι που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα. Αυτοί δικαιούνται αναστολή πληρωμής φόρων ή έκπτωση 25% αν πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.
– στη β΄ κατηγορία ανήκουν αυτοί που εκμισθώνουν σπίτια (κύρια κατοικία) στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που επιδοτούνται με τα 800 ευρώ. Παρόλο που και αυτοί χάνουν «δια νόμου» το 40% του εισοδήματός τους, δεν δικαιούνται όσα δικαιούνται οι ιδιοκτήτες α΄ κατηγορίας.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δηλαδή δεν τυγχάνουν των διευκολύνσεων, εξαιτίας του είδους του ακινήτου που κατέχουν (διαμέρισμα, σπίτι) ή της χρήσης του χώρου που ο ενοικιαστής κάνει (επαγγελματική έδρα) με βάση την ιδιότητά που έχει ο μισθωτής.
3. Στην β΄ κατηγορία ιδιοκτητών που μισθώνουν σπίτια, φαίνεται να δημιουργείται και μία ακόμη υπο-κατηγορία πληττομένων: αυτοί που εκμισθώνουν φοιτητική στέγη. Όπως και όσοι εκμισθώνουν κατοικία, δεν περιλαμβάνονται στα ισχύοντα ως τώρα ευεργετήματα για αναστολές και εκπτώσεις 25% στις πληρωμές των φόρων, εάν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί από τον ενοικιαστή του σαν επαγγελματική έδρα επιχείρησης ή επαγγελματία με ΚΑΔ που θεωρούνται ότι πλήττονται.
Προς μείωση και τον Μάιο
Πέραν τούτων πάντως, σε τελική φάση βρίσκεται το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις των ιδιοκτητών, ώστε το Κράτος να επωμισθεί σε αναλογία 1:2 περίπου το κόστος της απώλειας εισοδήματος που τους προκάλεσε η πρόσκαιρη μείωση των μισθωμάτων.
Όπως αποκάλυψε προ δεκαπενθημέρου το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το βασικό σενάριο στα σχέδια της κυβέρνηση ήταν εξ αρχής και παραμένει η 100% απαλλαγή των μισθωμάτων δύο μηνών που εισπράχθηκαν «κουτσουρεμένα».
Ωστόσο, αν και είχε κατ’αρχάς αποκλειστεί να ισχύσει η έκπτωση 40% στα ενοίκια και τον Μάιο, στην κυβέρνηση τώρα εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα με νέα ΠΝΠ και, όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον για επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές «δια νόμου» λόγω καραντίνας, οι σχετικές εκπτώσεις ενοικίου θα επεκταθούν και για τρίτο συνεχόκενο μήνα, τον Μάιο. Και για αυτά όμως θα ισχύσει ό,τι και για τις απώλειες των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.
Εναλλακτικά πάντως και για λόγους υψηλού δημοσιονομικού κόστους, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση από 5% σε 10% της έκπτωσης φόρου εισοδήματος χωρίς δικαιολογητικά για όσους υπέστησαν τη μείωση, ή μια έκπτωση στον βασικό ΕΝΦΙΑ -αν και το τελευταίο αυτό σχέδιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.